Головна Блог Аналітична стаття Статті Воєнна індульгенція для корупціонерів: новий законопроєкт - № 7333

Воєнна індульгенція для корупціонерів: новий законопроєкт - № 7333

06.05.2022
Переглядів : 2890

З’явився текст нового законопроєкту № 7333, яким депутати пропонують наповнити бюджет за рахунок коштів викрадених корупціонерами і шахраями. При цьому звільнити останніх від кримінальної відповідальності.

Чому це не є хорошою ідеєю навіть в умовах війни?

Війна відсуває усі проблемні моменти на задній план і оголошується "перемир’я". Так, Вищий антикорупційний суд за згоди обвинувачуваних в корупційних злочинах передав близько 100 мільйонів гривень застав на користь ЗСУ.

Наскільки далеко піде така співпраця?

Депутати від ЄС та Слуг народу пропонують йти далі і "переглянути приховані можливості, які надає кримінальне судочинство в сфері злочинів проти власності" і звільнити від кримінальної відповідальності корупціонерів за фактично просто повернення вкраденого.

Ініціювали цей законопроєкт Сергій Алєксєєв, Олександр Бакумов, Микола Галушко, Сергій Іонушас, Софія Федина.

За що можна уникнути відповідальності?

У проєкті пропонується внести зміни до ст. 45 Кримінального кодексу України (далі – КК), яка визначає передумову та підставу звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям.

Тобто, від кримінальної відповідальності звільнятимуться особи, які вперше вчини привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191 КК), легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ст. 209 КК), зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК), службову недбалість (ст. 367 КК) та стосовно яких були відкриті кримінальні провадження до 24 лютого 2022 року, за умови відшкодування ними шкоди у повній мірі.

Розмір шкоди визначається згідно з експертною оцінкою вартості майна, щодо якого здійснено привласнення, розтрата, заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, чи втрата через недбалість, на момент вчинення таких дій.

Хто реально може уникнути покарання? Спойлер: справу Привату зливають також

Пам’ятаєте історію про легалізацію схем славнозвісного забудовника Микитася? Тоді колишній командувач національної гвардії України Юрій Аллеров, зміг заробити на житлі для військовослужбовців. Загальна сума цієї схеми склала 81,64 млн грн.

Аллерову оголосили підозру саме за статтею 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним, шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Тобто, якщо цей законопроєкт ухвалять, він зможе уникнути відповідальності, якщо відшкодує збитки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст