Головна Блог Новини Військові пенсіонери можуть отримувати більшу пенсію, звернувшись до суду

Військові пенсіонери можуть отримувати більшу пенсію, звернувшись до суду

22.11.2022
Переглядів : 3332

Сьогодні спостерігаю за тим, що біля приміщень адміністративних судів постійні черги чоловіків пенсійного віку. Це військові пенсіонери, які вже пройшли судовий процес по перерахунку своєї пенсії і стоять в черзі для отримання довгоочікуваного рішення суду. І приїздять пенсіонери до обласного центру (тільки в обласних центрах розміщені адміністративні суди) особисто за рішенням, бо в судах немає фінансування на відправку поштової кореспонденції. Ситуація, на мій погляд, дивна, адже кошти на відправлення позивачу ухвали про залишення позову без руху знаходяться, а на відправку людям рішення і виконавчого листа – коштів нема…… але менше з тим. Поговоримо про саму процедуру перерахунку пенсії військовим пенсіонерам.

ВіДЕО: Чому ПФУ припиняє доплату військовим пенсіонерам у розмірі 2000 гривень

Хто має право на перерахунок і як домогтися свого.

Військовослужбовцям, які отримують пенсію відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» розраховано суму пенсії із врахуванням таких видів грошового забезпечення:

  • посадовий оклад
  • оклад за військове звання
  • надбавка за вислугу років

Це і є сума грошового забезпечення для розрахунку основного розміру пенсії. Далі, таку суму грошового забезпечення помножено на відсоток (у кожного свій) + дві тисячі гривень щомісячної доплати відповідно до Постанови КМУ, і так вираховується сума пенсії.

Що ж тут додати, а додати є що. Для правильного розрахунку основного розміру пенсії військового пенсіонера необхідно враховувати в т.ч. щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення), а це, як мінімум плюс:

+ надбавка за особливості проходження служби

+ премія

В грошовому еквіваленті сума, яку недоотримують військові пенсіонери можна розрахувати індивідуально, але, якщо говорити про якісь узагальнені цифри, то це приблизно від однієї до шести тисяч гривень щомісячно.

Що потрібно, аби розпочати судову процедуру. Для цього необхідно звернутись до установи, в якій зберігається справа військового пенсіонера, за оновленою довідкою про розмір грошового забезпечення для перерахунку основного розміру пенсії. Наразі такі оновлені довідки видають в добровільному порядку, бо ще донедавна таку довідку ми отримували через суд, тобто проходили два етапи судової тяганини. Далі необхідно звернутись в пенсійний фонд з заявою про здійснення перерахунку пенсії, і вже після отримання відмови у проведенні перерахунку (а так воно і буде) виникає право на звернення до суду. Судовий збір складає одну тисячу гривень (з послугами банку) і сам судовий процес триває місяців три.

ВІДЕО: Чому ПФУ не виплачує суму нарахованої індексації до військової пенсії, якщо вже є рішення суду?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст