Головна Блог Аналітична стаття Статті Витрати на правничу допомогу: як правильно стягнути та в якому розмірі

Витрати на правничу допомогу: як правильно стягнути та в якому розмірі

02.07.2018
Автор:
Переглядів : 8908

Кінець 2017 року ознаменувався запровадженням нових процесуальних кодексів. Цивільний, господарський та адміністративний процеси змінились докорінно: від запровадження нових засобів доказування до введення прогресивних процедур врегулювання спору за участю судді та ініціювання запуску електронного судочинства, повідомляє ukrainepravo.com.

Не менш важливі зміни відбулись і в сфері представництва інтересів у судах, надання правничої допомоги учасникам справи та стягнення витрат на правову допомогу.

Нещодавно з останнього питання відбувся круглий стіл «Витрати на правову допомогу у господарських справах. Практичні аспекти відшкодування», під час якого правники, науковці та судді намагались розкрити, на перший погляд, просту і водночас, як виявилося, доволі багатогранну та значущу для учасників судового процесу тему відшкодування витрат на правничу допомогу.

Основним спікером зустрічі виступив Олексій Колток, старший юрист Sayenko Kharenko. Також на зустріч були запрошені суддя господарського суду м. Києва Олеся Дупляк, суддя господарського суду Київської області Вікторія Антонова та начальник Київського центру стягнення боргів Департаменту зі стягнення боргів ПАТ «УкрСиббанк» Світлана Петрушова, які поділились власним досвідом правозастосування цього інституту. Окремі тези зазначених спікерів будуть використані в цій публікації.

Вартість послуг адвоката: ставки, статистика, ціноутворення

У межах питання відшкодування витрат на правову допомогу багатьох цікавить питання визначення максимального розміру такої компенсації. Раніше це питання регулювалось Законом України «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу», який втратив чинність з прийняттям нових процесуальних кодексів. Наразі це питання залишається відкритим.

Якщо звернутись до реалій, то, наприклад, рейтинг провідних юридичних фірм 2017 року свідчить, що погодинні ставки роботи партнерів у великих або міжнародних фірмах становлять від 300 до 900 доларів США за годину роботи, в середніх – від 150 до 600 доларів США, в невеликих – від 150 до 200 доларів США, а в регіональних – від 65 до 300 доларів США за годину.

У свою чергу, дану дилему намагались вирішити й органи адвокатури України, окремими регіональними відділеннями яких на початку 2018 року приймались орієнтовні погодинні мінімальні ставки роботи адвоката, розмір яких становить 50% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що є меншим за 35 доларів США).

Серед форм ціноутворення вартості юридичних послуг виділяють такі: погодинна ставка, фіксований гонорар, CAP`s, абонентське обслуговування, successfee та ін. Зазвичай найбільш прийнятною формою для відшкодування витрат на правову допомогу в судовому процесі є «погодинна ставка», адже, застосовуючи її, можна детально та прозоро відобразити всі правові витрати. Водночас прийнятним може бути такий метод, як «фіксований гонорар», якщо при цьому передбачити, на що саме витрачались грошові кошти в розрізі кожної окремо взятої дії.

Читайте статтю: Правова допомога або професійна правнича?

Що таке правнича допомога та хто її може надавати?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст