Головна Блог Аналітична стаття Статті Висновок щодо відтермінування дня набрання чинності Закону «Про Державне бюро розслідувань»

Висновок щодо відтермінування дня набрання чинності Закону «Про Державне бюро розслідувань»

28.02.2016
Переглядів : 2168

Останнім часом в засобах масової інформації поширюється інформація, ніби у зв’язку зі вступом у дію Закону «Про Державне бюро розслідувань» прокуратура втрачає повноваження щодо проведення досудового розслідування, і з першого березня розслідування справ про злочини проти Майдану буде зупинено.

У коментарі УНІАН заявили, що «через невнесення парламентом змін до зазначеного Закону Генпрокуратура де-юре не має права продовжувати розслідування справ про злочини проти Майдану, при цьому де-факто їх нікуди передавати, і тому вони залишаться у Генпрокуратурі до моменту початку повноцінного функціонування Державного бюро розслідувань. При цьому до ухвалення змін парламентом продовжувати розслідування таких справ фактично можна, але з юридичної точки зору ці розслідування пізніше можуть визнати незаконними».

Водночас Прем’єр-міністр України А. Яценюк висловив переконання, що Державне бюро розслідувань не запрацює з 1 березня 2016 року.

У зв’язку із цією інформацією вважаю за необхідне висловити позицію Центру політико-правових реформ з правовою оцінкою ситуації, яка склалася.

1. Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК), досудове слідство здійснюється органами досудового розслідування. У ст. 38 КПК визначено перелік таких органів, серед яких слідчих підрозділів органів прокуратури дійсно немає.

З цього приводу у пункті 1 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК визначено:

«До дня введення в дію положень частини четвертої статті 216 цього Кодексу повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі органів прокуратури, які користуються повноваженнями слідчих, визначеними цим Кодексом, – щодо злочинів, передбачених частиною четвертою статті 216 цього Кодексу.

Після введення в дію положень частини четвертої статті 216 цього Кодексу кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів прокуратури, у тримісячний строк передаються слідчими цих органів відповідному органу досудового розслідування з урахуванням підслідності, визначеної цим Кодексом».

Таким чином, передачу відповідних кримінальних проваджень КПК пов’язує із днем введення в дію положень частини четвертої статті 216 цього Кодексу.

2. Частина четверта статті 216 КПК наразі діє в редакції Закону №771-VIII від 10 листопада 2015 року.

Згідно із його пунктом 1 Розділу II «Прикінцеві положення» цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Оскільки його вперше опубліковано в газеті «Голос України» 25 листопада 2015 року, то він набрав чинності 26 листопада 2015 року.

Пункт 2 Розділу II «Прикінцеві положення» цього Закону визначає: «Кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів внутрішніх справ, безпеки та прокуратури до дня набрання чинності цим Законом, у тримісячний строк передаються слідчими цих органіввідповідним органам досудового розслідування з урахуванням підслідності, визначеної Кримінальним процесуальним кодексом України».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст