«VIP» законність лікування

13.04.2020
Переглядів : 1743

Поки світом шириться коронавірусна хвороба (COVID-2019), запроваджуються карантинні заходи і тих хто захворів стає все більше, постає питання достатності місць у закладах охорони здоров’я та належного забезпечення лікарськими засобами хворих на COVID-2019 в Україні.

Весь світ бореться із небезпечною недугою і кожне місце в медичному закладі є безцінним, але чи є така доступність до медицини у простого пересічного громадянина, в той час коли для вищих посадових осіб країни резервуються окремі палати.

Так, Департаментом охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі –ДОЗ КМДА) 25.03.2020 було видано наказ №353 «Про організацію медико-санітарного забезпечення заходів за участю осіб, щодо яких здійснюється державна охорона».

Вказаним наказом було затверджено:

персональний склад оперативного мобільного штабу при Департаменті охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

перелік спеціалізованих стаціонарних відділень, закладів охорони здоров’я, підприємств, установ та організацій, що засновані на комунальній власності територіальної громади міста Києва, які визначені для надання медичної допомоги особам, щодо яких здійснюється державна охорона;

вимоги до окремої палати у закладах охорони здоров’я, розгортання якої передбачено для надання медичної допомоги особам, щодо яких здійснюється державна охорона;

вимоги до професійного складу бригади екстреної медичної допомоги для надання медичної допомоги особам, щодо яких здійснюється державна охорона, перелік документів з питань організації медико-санітарного забезпечення заходів за участю осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, а також додатки 1-4.

В той же час, Наказ 353 встановлював положення щодо: п. 4.4.2. – щодо резерву ліків лікарських засобів, виробів медичного призначення та медичного обладнання для надання медичної допомоги особам, щодо яких здійснюється державна охорона, п. 4.4.3. – щодо належного професійного рівня медичних працівників, залучених до надання медичної допомоги особам, особам щодо яких здійснюється державна охорона, п. 4.4.6 – щодо можливості розгортання окремої палати у відділенні анастезіоології та інтенсивної терапії та резервування окремої операційної в операційних блоках, оснащення їх лікарськими засобами, виробами медичного призначення тощо. Вимоги до професійного складу бригади екстреної медичної допомоги для надання медичної допомоги особам, щодо яких здійснюється державна охорона: п. 3 (вимоги щодо кваліфікації, стажу роботи).

Слід відмітити, що Стандарт надання екстреної медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19», затверджений Наказом МОЗ України від 28.03.2020 р. №722, який є обов’язковим для такого виду допомоги не містить жодних положень щодо вимог до кваліфікаційного рівня та стажу роботи медичних працівників.

У Вимогах до окремої палати у закладах охорони здоров’я, розгортання якої передбачено для надання медичної допомоги особам, щодо яких здійснюється державна охорона містилися абзаци 4, 5 щодо розгортання цілодобового сестринського посту і резерву лікарських засобів тощо.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст