Головна Блог Аналітична стаття Статті Відпустки по-новому: законопроєкт № 8313 як осучаснення трудового законодавства

Відпустки по-новому: законопроєкт № 8313 як осучаснення трудового законодавства

27.01.2023
Переглядів : 3228

Жорстокі події сьогодення, через загарбницьку війну рф проти України, неодноразово змушували законодавця вдаватися до істотних правових змін у різних галузях права. Вкотре за останній рік такі зміни пропонують запровадити і в трудовому законодавстві.

27.12.2022 р. зареєстровано законопроєкт № 8313 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань».

У пояснювальній записці до законопроєкту № 8313 (надалі - Законопроєкт), а саме в частині обґрунтування необхідності його прийняття вказано, що норми права, які регулюють питання надання та використання відпусток, а також деяких інших сфер законодавства про працю потребують модернізації з урахуванням змін його окремих положень, що відбулися в окремі роки, досвіду пандемії COVID-19, руйнівних реалій війни та необхідності швидкого післявоєнного відновлення країни.

Читайте статтю: Чи є підставою для невиплати компенсації за невикористану відпустку відсутність заяви працівника? Строк звернення для стягнення компенсації за невикористані відпустки: три місяці чи необмежений?

Мета та ціль зазначеного законопроєкту полягає в уточненні та осучасненні окремих норм законодавства, що регулюють питання надання та використання відпусток. Дійсно, деякі положення законодавства про відпустки є доволі застарілими і відсталими від сучасних тенденцій розвитку, що так само створює додаткове адміністративне та документальне навантаження на роботодавців, працівників та органи державної влади, забираючи водночас наш з вами дорогоцінний час, створюючи зайве паперове навантаження та значно гальмує розвиток національної економіки в цілому.

Законопроєктом № 8313 пропонується внести зміни до наступних законодавчих актів:

  • Кодексу законів про працю України (надалі - КЗпП);
  • ЗУ «Про відпустки»;
  • ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»;
  • ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;
  • ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»;
  • ЗУ «Про освіту»;
  • ЗУ «Про фахову передвищу освіту»;
  • ЗУ «Про державну службу».

Які ж саме зміни на нас чекають?

1. Законодавець вирішив остаточно виключити норму щодо:

  • творчих відпусток, а саме ст. 77 КЗпП України, пн. 3 ч.1 ст. 4 та ст. 16 ЗУ «Про відпустки»;
  • відпусток у зв’язку з профспілковим навчанням, а саме ч. 7 ст. 252 КЗпП України, ст. 15-1 ЗУ «Про відпустки» та ч. 7 ст. 41 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Проаналізувавши дане доповнення, особисто мені важко сказати, що виключення даних відпусток буде позитивною зміною.

Користуйтеся консультацією: Соціальні відпуски: законодавство та практика

Коротко про те, яка ціль та позитивні наслідки наявності вищевказаних відпусток.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст