Головна Блог Аналітична стаття Статті Відновлення досудового розслідування: три точки зору на одну проблему. Частина 1.

Відновлення досудового розслідування: три точки зору на одну проблему. Частина 1.

31.01.2018
Переглядів : 13032

Кожний адвокат, який спеціалізується на кримінальному праві та кримінальному процесі, без будь-яких труднощів процитує приписи статті 282 КПК України, а саме:

«1. Зупинене досудове розслідування відновлюється постановою слідчого, прокурора, якщо підстави для його зупинення перестали існувати (підозрюваний видужав, його місцезнаходження встановлено, завершено проведення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва), а також у разі потреби проведення слідчих (розшукових) чи інших процесуальних дій. Копія постанови про відновлення досудового розслідування надсилається стороні захисту, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження.

2. Зупинене досудове розслідування також відновлюється у разі скасування слідчим суддею постанови про зупинення досудового розслідування.

3. Відомості про відновлення досудового розслідування вносяться слідчим, прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань.»

На перший погляд все цілком зрозуміло, а вказана норма доволі чітко визначає два процесуальні способи відновлення досудового розслідування і підстави для цього.

Тож що тут незрозумілого, які різні погляди можуть існувати та навіщо взагалі тратити час на це питання?

З одного боку, правові підстави для відновлення досудового розслідування законодавець дійсно визначив доволі чітко - винесення слідчим відповідної постанови або прийняття слідчим суддею відповідної ухвали .

Про те, я пропоную поглянути на стадію «досудового розслідування» не з точки зору певної сукупності процесуальних дій і рішень слідчого, прокурора, а як на певний проміжок в часі, протягом якого Кримінальний процесуальний кодекс України наділяє вказаних осіб повноваженнями щодо прийняття таких рішень і вчинення дій.

І запевняю, що вищезазначене питання Ви почнете сприймати вже зовсім по іншому, а відсутність чіткого визначення моменту, з якого відновлюється досудове розслідування, може викликати «аж ніяк не дитячі» суперечки.

Адже погодьтесь, що від правильного визначення моменту поновлення перебігу строку досудового розслідування безпосередньо залежить і правильне визначення моменту закінчення загального строку досудового розслідування. При цьому, вже з цим моментом безпосередньо пов’язана інша, дійсно принципово важлива для всіх учасників кримінального провадження подія – втрата стороною обвинувачення своїх процесуальних повноважень, притаманних стадії досудового розслідування, в тому числі: щодо складення обвинувального акту, вручення його копії підозрюваному та направлення цього документу до суду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст