Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Viber у рішеннях судів України: виклик свідка по Вайберу, сутенерство та державна зрада

Viber у рішеннях судів України: виклик свідка по Вайберу, сутенерство та державна зрада

28.12.2017
Переглядів : 17799

На сьогоднішній день додаток Viber досить широко використовується у різних сферах життя. Від приватного спілкування між особами до групової рекламної розсилки. Володілець додатку Viber – компанія «Viber Media S.a r.l.» розташована в Люксембурзі, а 100 відсотків її акцій належить компанії «Rakuten». Один з найпоширеніших мобільних додатків сучасності знайшов також своє широке відображення і в судових рішеннях українських судів.

Юридична компанія адвоката Грабчука проаналізувала рішення судів України, які прямо або опосередковано стосуються додатку Viber. Огляд деяких з них нижче.

1). Справа № 127/18121/16-к (Вінницький міський суд Вінницької області)

Суд визнав виклик свідка через додаток Viber належним і таким, що відповідає вимогам закону.

Слідчий ГУДФС у Вінницькій області звернулась до суду з клопотанням про накладення грошового стягнення на свідка. Під час здійснення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні процесуальних дій за участю свідка. Його виклик, зі слів слідчого, було здійснено із додержанням вимог ст. 135 та ст. 136 КПК України. А саме: виклик на 10:00 22.08.2016 р. здійснено шляхом направлення повістки про виклик через мобільний додаток Viber на мобільний номер телефону, яким користується вказана особа.

Однак, свідок у вказані час та дату на виклик слідчого не прибув, тобто не з’явився без поважних причин і не повідомив про причини свого неприбуття. Суд дійшов до висновку, що свідок був повідомлений про виклик у встановленому законом порядку (повідомлення було передане через додаток Viber) і про доцільність накладення на свідка грошового стягнення в розмірі 0,5 мінімальних заробітних плат.

2). Справа № 753/13993/16-к (Дарницький районний суд м. Києва)

Сутенерство за допомогою Viber.

Жінка, маючи власний досвід у зайнятті проституцією, в період часу з 08.07.2015 р. по 10.07.2015 р., з метою отримання наживи вчинила сутенерство. Так, невстановленими особами за допомогою додатку VoIP для смартфонів Viber було створено легально діючі «закриті групи», які умовно позначили назвами: «!! !! !! !!», «Красотки», «GayLord», «Bestofthebest», «Проверенные и активные», «Thebest» та інші, до складу членів якої включили вказану вище жінку.

Вказані «закриті групи» створювались для маскування та конспірації злочинних дій, що полягали у приєднанні до складу груп лише жінок, які були знайомі з членами групи або/та особами, які створили ці групи, розміщення в зазначених групах повідомлень замовників сексуальних послуг для здійснення пошуку відповідної жінки, яка за своїми зовнішніми даними і видами сексуальних послуг за замовленими вподобаннями клієнта підходила останньому. В свою чергу, жінки, які були членами «закритих груп», повинні були в обумовлений обвинуваченою час прибути у конкретне місце, погоджене із замовником сексуальних послуг, де за грошову винагороду вони надавали останньому сплачені ним сексуальні послуги. Після цього частину винагороди вказані особи передавали обвинуваченій або іншим особам з числа тих хто розмістив оголошення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст