Головна Блог Новини Вердикт Верховного суду України: відсутність події злочину у "газовій справі" Ю. Тимошенко

Вердикт Верховного суду України: відсутність події злочину у "газовій справі" Ю. Тимошенко

24.06.2014
Автор:
Переглядів : 2314

Народний депутат Сергій Власенко, який представляв багато років і представляє сьогодні інтереси Ю. В. Тимошенко оголосив ЗМІ про отримання ним повного тексту рішення Верховного Суду України у так званій «газовій справі». ВСУ закрив цю кримінальну справі у відношенні колишнього прем’єр-міністра у зв’язку з відсутністю події злочину.

Рішення Верховного Суду України є знаковим. По-перше - це рішення прийнято на засіданні усіх палат ВРУ і підписане 42 суддями ВСУ (загальна кількість складу ВСУ -48 суддів). По-друге – підстава закриття кримінальної справи «відсутність події злочину» вкрай рідко застосовується судами і її наслідком повинно бути притягнення до відповідальності цілого колективу суддів, прокурорів та слідчих, які фальшували «газову справу».

По – трете – ВСУ використав для обґрунтування свого вердикту рішення Європейського суду з прав людини, в якому було встановлено політичну мотивацію арешту Ю. Тимошенко по «газовій справі» та порушення її прав у зв’язку з арештом, передбачених Європейською конвенцією з прав людини.

При цьому рішення ВСУ містить висновок, що Кабінет міністрів України законом не наділений повноваженнями затверджувати директиви суб’єктам господарської діяльності, тому видання прем’єр – міністром Ю. Тимошенко директив для делегацій НАК «Нафтогаз України» на переговори із укладання контрактів купівлі-продажу природнього газу не може розцінюватись як перевищення влади. (згідно ст. 365 КК України).

Хоча зрозуміло, що багато громадян не вбачають перемоги законності та торжества справедливості в акті Верховного Суду України. Чому цей вердикт не було ухвалено раніше і чи був би такий вердикт ухвалений взагалі, якщо би «режим Януковича» не було повалено – на ці питання ми вже ніколи не дізнаймося відповідей.

Додатково дивиться: Рішення Європейського суду із прав людини у справі Тимошенко (набуло чинності 30 квітня 2013р).

Постанова Верховного Суду України від 14 квітня 2014р.

Вирок Печерського райнного суду м. Києва від 11 жовтня 2011 року. (суддя Кірєєв Р. В.).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст