Головна Блог Новини В Україні створять державну комісію з питань ЖКХ. Чим вона буде займатись

В Україні створять державну комісію з питань ЖКХ. Чим вона буде займатись

24.11.2020
Переглядів : 20478

18.11.2020 р. до Верховної Ради України внесений проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства".

20.11.2020 проект направлений на розгляд Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та чекає на подальший свій рух.

Докладно про нову ініціативу нам розповіла адвокатка, членкиня відділення АПУ в Запорізькій області Анна Леус.

Проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства", розроблений з метою запровадження дієвих механізмів, завдяки яким буде забезпечено дотримання вимог законодавства, стандартів, правил, норм і порядків у сфері житлово-комунального господарства (ЖКГ) та встановлено відповідальність за порушення у даній сфері.

Згадайте новину: Землю боржників арештують за несплату аліментів чи комуналки

Метою та ціллю законопроекту є забезпечення надання якісних послуг у сфері ЖКГ та дотримання законних прав та інтересів споживачів у сфері ЖКГ шляхом впровадження дієвого та ефективного державного контролю за дотриманням вимог стандартів, норм, порядків і правил у сфері ЖКГ, встановлення відповідальності за правопорушення у сфері ЖКГ.

"Законопроектом передбачено створення центрального органу виконавчої влади, що здійснюватиме реалізацію державної політики з контролю у сфері житлово-комунального господарства (створення Державної житлово-комунальної інспекції) безпосередньо через центральний апарат та свої територіальні структури", – розповіла Анна Леус.

Проектом закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства" пропонується встановлення на законодавчому рівні механізму щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства та відповідальності за порушення законодавства у цій сфері.

З метою впровадження механізмів контролю та відповідальності в сфері ЖКХ законопроектом передбачено внесення змін в низку законів, зокрема до:

  • закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", доповнивши його переліком органів, що здійснюють заходи з державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства;
  • законів: "Про відходи", "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення", "Про поховання та похоронну справу", "Про теплопостачання", "Про благоустрій населених пунктів", "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", "Про житлово-комунальні послуги", визначивши організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово- комунального господарства, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Згадайте новину: Мінрегіон роз’яснив основні положення законопроєкту щодо реструктуризації заборгованості споживачів за спожиті житлово-комунальні послуги

Також доповнено диспозицію та збільшено розмір штраних санкцій в наступних статтях Кодексу України про адміністративні правопорушення:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст