Головна Блог Аналітична стаття Статті В Україні існує вільний ринок зброї але мало хто про це знає

В Україні існує вільний ринок зброї але мало хто про це знає

05.05.2016
Переглядів : 8844

З точки зору законодавчого врегулювання, в Україні існує вільний ринок зброї, при чому будь-якої зброї. Звернімося до визначень і норм.

Так, у Вікіпедії зазначено, що вільний ринок - це ринок, на якому державне регулювання і втручання не мають ніякого впливу.

Державне регулювання — це сукупність інструментів, за допомогою яких держава встановлює вимоги до підприємств, громадян і громадських об’єднань. Основною державного регулювання є створені нею правила. Правилами держави є Конституція, закони та підзаконні нормативні акти. Очевидно, що державне регулювання покликане обмежувати ринок з певною метою, зокрема, із вигодою для себе.

Читайте статью: Что делать, если на вас напали вооруженные люди?

Таким чином закон, як основний інструмент державного регулювання завжди обмежує ринок. Якість таких законів визначає розмір впливу держави на ринок: від спеціальних умов придбання зброї до повної заборони обігу. Але, якщо немає законів, то відповідно немає і впливу?

Саме так. В Україні відсутні закони, які б регулювали ринок зброї. Але ж як? Є ж навіть кримінальне покарання за незаконне поводження зі зброєю (стаття 263 КК України).

З цього моменту просимо уважно слідкувати за юридичними термінами, а гоплофобам радимо випити валідолу.

Щодо кримінальної відповідальності

Знаменита стаття 263 КК встановлює:

«Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років».

Тут ми, як формалісти, виділили і підкреслили спеціальну фразу, яка вказує на те, що кримінальна відповідальність наступає за носіння, зберігання… без передбаченого саме ЗАКОНОМ дозволу. Тут немає ніякої помилки і автори кримінального кодексу все дуже мудро написали, що такий дозвіл повинен передбачатися саме законом, а ні в якому разі не підзаконним нормативним актом (постановою, положенням, інструкцією, порядком та ін.), бо питання стосується як правового режиму власності так і прав, свобод і обов'язків громадян.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст