Головна Блог Аналітична стаття Статті Уніфікація процесуальних документів: рішення – ухвала – постанова

Уніфікація процесуальних документів: рішення – ухвала – постанова

25.06.2017
Автор:
Переглядів : 4861

Як ми всі знаємо, чинними Господарським процесуальним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України та Кодексом адміністративного судочинства передбачені різні форми судових рішень, прийнятих за наслідками розгляду судових справ.

Однією із новацій проекту Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» №6232, який 20 червня 2017 року прийнятий Верховною Радою України в першому читанні, є уніфікація судових процедур в судах всіх юрисдикцій, зокрема і щодо видів судових рішень.

Згадайте новину: Набув чинності порядок направлення судом е-документів учасникам процесу

Для візуалізації вказаних змін пропоную звернути увагу на наступні ілюстрації:

Таким чином, автором законодавчої ініціативи запропоновано привести всі види судових рішень до спільного знаменника.

Згадайте новину: Нові кодекси не за горами? - Олексій Філатов

Така новація, на мою думку, сприятиме більш зрозумілому ставленню суспільства як споживача «послуг» з відправлення правосуддя до судової правозастосовної діяльності та підвищенню довіри до судової влади в цілому.

Разом з тим, хочу звернути увагу, що при підготовці даного законопроекту, як на мене, не було в повному обсязі дотримано загальноприйняті правила юридичної техніки та нормотворчості в частині уніфікації процесуального законодавства.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст