Головна Блог Новини Українцям готують новий Трудовий кодекс: які зміни пропонують роботодавці

Українцям готують новий Трудовий кодекс: які зміни пропонують роботодавці

14.08.2019
Переглядів : 6847

У історії незалежної України було чотири невдалі спроби прийняти три версії нового Трудового кодексу, йдеться в повідомленні Федерація роботодавців України на сторінці у Facebook.

Існуючий давно застарів. У нього вносилося багато правок, але масштабного оновлення так і не відбулося.

Ще починаючи з 2001 р. за підтримки Міжнародної організації праці розпочалася робота з підготовки реформування трудового законодавства. За цей час змінилось 9 міністрів соціальної політики, 4 голів комітету соціальної політики.

Останній варіант - законопроект №1658 - вже декілька років чекає розгляду у другому читанні у ВР.

Згадайте новину: Керівник під час відпустки підписує документи: чи є це порушенням?

Сьогодні роботодавці зібралися для обговорення проекту нового Трудового Кодексу України вже з Галина Третьякова (Tretyakova Galina), новообраним депутатом від «Слуги Народу», яку провладна партія визначила як імовірного очільника Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

У зустрічі взяли участь представники великих компаній - членів ФРУ, які серед Kyivstar, Ukrlandfarming PLC, Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia, Крюківський вагонобудівельний завод, Метінвест, Харківський плитковий завод, "Єврокар" та багатьох інших.

Відкриваючи зустріч, Голова Ради ФРУ Dmytro Oliinyk зазначив, що ФРУ ще з часу створення було залучено до участі у переговорному процесі з обговорення проектів ТК. І роботодавці вважають, що жоден із них не забезпечував розширення можливостей колективно-договірного регулювання трудових відносин. Ці проекти ще більше зарегульовували їх на рівні закону, що створює основу для ще більшої тінізації трудових відносин.

Той факт, що всі проекти Трудового кодексу у сукупності 18 років пролежали під сукном, означає, що в них не залишилося нічого реформаторського, підкреслила Наталія Гостєва, директор Департаменту дерегуляції підприємницької діяльності ФРУ.

Тож роботодавці пропонують:

Позбавитись атавізмів радянського кодексу 70-х років, коли було встановлено презумпцію винуватості роботодавця. Адже зараз у разі неоднозначного трактування закону він є вимушеним доводити свою невинність не скоївши відповідно до закону ніякого злочину.
Зробити роботодавця і працівника рівними суб’єктами трудових відносин.
Мінімізувати патерналізм трудового законодавства. У ТК є доволі спірні з точки зору корисності соціальних гарантії та пільг досить широким категоріям працівників. Пропонується перенести деякі з них на рівень колективних угод і договорів. Це посилить і роль профспілок, їх значимість у процесі колективного регулювання трудових відносин.
«Заборонну» функцію профспілок, у першу чергу при звільненні працівників, слід замінити консультаціями та переговорами відповідно до міжнародних трудових стандартів.
Передбачити норми, спрямовані на боротьбу з незадекларованими трудовими відносинами, що використовуються так званими «чорними роботодавцями», створити умови для підприємницької зайнятості.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст