Головна Блог Аналітична стаття Статті Угода про визнання вини у кримінальному процесі: досвід та практика застосування

Угода про визнання вини у кримінальному процесі: досвід та практика застосування

04.12.2016
Автор:
Переглядів : 9726

Суддя Київського апеляційного адміністративного суду,
доцента кафедри кримінально-правових дисциплін, кандидата юридичних наук

Губська Олена Анатоліївна

У статті досліджується проблема застосування у кримінально-процесуальному законодавстві України такого нового процесуального механізму як «угода про визнання вини», що розповсюджений у багатьох країнах світу. Вивчаються та аналізуються можливі позитивні та негативні наслідки такого впровадження та шляхи вирішення проблеми у подальшому.

Ключові слова: угода про визнання вини, спрощена процедура судового розгляду, згода обвинуваченого на пом’якшення покарання, дії обвинувачуваних щодо відшкодування наслідків скоєного злочину та відновлення порушених прав потерпілих.

СОГЛАШЕНИЕ О ПРИЗНАНИИ ВИНЫ В КРИМИНАЛЬНОМ ПРОЦЕССЕ: ОПЫТ И ПРАКТИКА ПРИМЕНЕНИЯ

В статье исследуется проблема применения в криминально-процессуальном законодательстве Украины такого нового процессуального механизма как «соглашение о признании вины», который распространен во многих странах мира. Изучаются и анализируются возможные позитивные и негативные последствия такого внедрения и пути решения проблемы в последующем.

Аналізуйте судовий акт: Прокурор НЕ має права втручатись або ініціювати процес укладення угоди про примирення, на відміну від процесу укладення угоди про визнання винуватості (ВСУ від 31 березня 2016р. у справі № 5-27кс16)

Ключевые слова: соглашение о признании вины, упрощенная процедура судебного разбирательства, согласие обвиняемого на смягчение наказания, действия обвиняемых относительно возмещения последствий совершенного преступления и возобновления нарушенных прав потерпевших.

1. Постановка проблеми.

На даний час в засобах масової інформації публікуються чисельні наукові праці та дослідження, з яких вбачається, що однією з нагальних проблем в Україні, яку терміново необхідно вирішувати, є злочинність.

Згідно зі ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст