Головна Блог Новини «Тут тобі не ринок, щоб торгуватися». По 8 років тюрми за хабар отримали двоє співробітників СБУ

«Тут тобі не ринок, щоб торгуватися». По 8 років тюрми за хабар отримали двоє співробітників СБУ

07.06.2023
Переглядів : 2078

Вищий антикорупційний суд визнав працівників Управління Служби безпеки України у Вінницькій області винними в одержанні 50 тисяч доларів хабара.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 30 травня.

Один із обвинувачених станом на момент злочину був начальником 1 сектору відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Управління СБУ в Вінницькій області. А його спільник – оперуповноваженим.

У квітні 2016-го слідчий Голосіївського управління поліції у місті Києві проводив обшуки в Вінниці у справі конвертаційного центру. До цих обшуків залучили місцеву СБУ. Було вилучено документи, компʼютерну техніку і близько 60 тисяч гривень готівкою.

Двоє підприємців, які разом вели бізнес, розповідали в суді, що займалися перепродажем вживаного обладнання із країн Європи, реалізацією щебню та інших товарів. Обшуки вони вважали незаконними і декілька разів зверталися до слідчого щодо закриття кримінального провадження і повернення вилученого майна. Проте слідчий їм відмовляв, кажучи, що для «вирішення» цих питань варто звертатися до СБУ в Вінницькій області.

Згадайте новину: Адвокат (решало - ред.), який під виглядом хабара виманював собі гонорар, не поніс покарання

У вересні-грудні 2016-го підприємці зустілися у кафе з працівниками СБУ і почули, що мусять передати 50 тисяч доларів за не перешкоджання у господарській діяльності і вплив на слідчого Голосіївського управління поліції, щоб той припинив їх кримінальне переслідування і повернув вилучене майно. Підприємці відповідали, що це великі гроші і вони можуть максимум зібрати 5-10 тисяч доларів. Але співрозмовники на поступки не йшли, тому власники майна, зрештою, написали в НАБУ заяву про злочин.

Приблизно на початку січня 2017-го працівники СБУ уточнили свої вимоги: 50 тисяч доларів і потім ще по 2 тисячі доларів щомісячно «на бензин», тобто за невтручання в господарську діяльність.

У лютому 2017-го зафіксовано такий діалог:

Начальник – Мы идем, но пока что в одном направлении. И это самое главное.

Опер – Ну пока… двигаемся в одном направлении.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст