Головна Блог Аналітична стаття Статті Цар мав на увазі «казнить», або про те, чи є чинним закон «Про засади запобігання і протидії корупції»

Цар мав на увазі «казнить», або про те, чи є чинним закон «Про засади запобігання і протидії корупції»

02.12.2014
Переглядів : 3176

1. У Прикінцевих положеннях нового Закону «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 р. зазначено: «Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності... визнати такими, що втратили чинність: 1) Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції»; 2) Закон України «Про правила етичної поведінки».

2. Усі негативні наслідки того, що після слів «втратили чинність» не вказано, з якого саме часу ці два закони втратили чинність (а треба було вказати – «з дня введення в дію цього Закону»), описані мною у статті «Боротьбу з корупцією припинено. Сui prodest?», опублікованій в газеті «Дзеркало тижня» від 7 листопада 2014 р. (http://gazeta.zn.ua/internal/borba-s-korrupciey-prekraschena-sui-rrodest-_.html).

3. Вже зранку в понеділок, 10 листопада 2014 р. прес-служба Міністерства юстиції України, яке і готувало проект Закону «Про запобігання корупції» для внесення його на розгляд Верховної Ради України, а також здійснювало заходи щодо так званого «супроводження» законопроекту у Верховній Раді України, опублікувала інформацію «про особливості введення в дію положень Закону «Про запобігання корупції» (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247735854&cat_id=244277212).

Це роз’яснення – типовий приклад традиційного для пост-совка перевищення повноважень Міністерством юстиції, яке, відповідно до Положення про нього, уповноважене надавати роз’яснення лише з питань, пов’язаних з діяльністю Мін’юсту, його територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства, зокрема роз’яснення для нотаріусів, а також стосовно актів, які видає Міністерство. Ясно, що закони не є такими актами, а тому за вказаним роз’ясненням ховається зрозуміле бажання зберегти обличчя. Утім, наразі мова не про це.

За змістом опублікованої інформації:

«У зв’язку з прийняттям Верховною Радою України 14 жовтня 2014 року Закону України «Про запобігання корупції» та з метою уникнення помилок з боку правоохоронних органів та інших суб’єктів правовідносин Міністерство юстиції інформує про особливості введення в дію його положень.

Згідно з пунктом 1 Розділу ХІІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про запобігання корупції» цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. При цьому вперше Закон України «Про запобігання корупції» був офіційно опублікований у виданні «Голос України» 25 жовтня 2014 року.

З огляду на зазначене, положення Закону «Про запобігання корупції», пов’язані з регулюванням суспільних відносин в антикорупційній сфері, будуть введені в дію 26 квітня 2015 року. Це правило поширюється, серед іншого, й на пункт 3 зазначеного Розділу Закону щодо застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів в частині, що не суперечить цьому Закону; на пункт 4 цього ж Розділу щодо втрати чинності законами «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про правила етичної поведінки»; на пункт 5 вказаного Розділу, яким передбачено низку змін до законодавчих актів.

При цьому слід враховувати, що саме дата введення в дію Закону «Про запобігання корупції» є початком для виникнення, зміни чи припинення прав та обов’язків відповідних суб’єктів правовідносин.

Таким чином, до 26 квітня 2015 року застосуванню підлягають закони «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про правила етичної поведінки». Починаючи з 26 квітня 2015 року – у зв'язку з введенням в дію положення про втрату чинності зазначеними законами - має розпочатися застосування Закону «Про запобігання корупції» і передбачених ним змін до актів законодавства.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст