Воєнна агресія рф та ракетні удари по об’єктам критичної інфраструктури є причиною екстрених, аварійних чи стабілізаційних відключень електропостачання, що впливають на роботу як організацій та підприємств, так і на працівників, які, на жаль, за таких умов не завжди можуть виконати той об’єм роботи, який повинні.

Про трудові відносини в умовах обмеженого електропостачання розповів юрист Подільського бюро правової допомоги Сергій Морозов в інтерв’ю каналу «ПЕТ».

Чи можна кваліфікувати відсутність електроенергії за таких умов, як форс-мажор, який спричиняє вимушений простій працівника і чи вплине це на його заробітну плату?

Так, дійсно, зникнення електроенергії можна кваліфікувати як форс-мажор, який спричиняє вимушену зупинку роботи працівника. Мало того, зникнення світла не може статися з вини працівника саме за таких обставин, у яких сьогодні перебуває наша країна.

Що стосується оплати праці за таких обставин, то Кодекс законів про працю зобов’язує роботодавця оплачувати працівникові простій , якщо той стався не з його вини, у розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Чи може роботодавець не платити за простій?

Фактично за законом через відсутність електроенергії роботодавець повинен нести всі пов’язані з цим збитки і виплатити зарплату за час простою або ж забезпечити працівника альтернативним джерелом енергії, наприклад акумуляторами, ноутбуками з батареєю, що можуть працювати без під’єднання до мережі тривалий час, генератором тощо.

Чи можлива дистанційна робота в разі відключення електроенергії?

Організація робочого процесу у форматі дистанційної роботи можлива, проте потрібно врахувати той факт, чи зможе працівник виконувати свої повноваження під час тривалої відсутності електропостачання.

Чи є можливість змінити режим роботи працівників у разі відсутності електроенергії?

Так, це можливо. У випадку почергових графіків відключення електроенергії для забезпечення виконання працівником його повноважень можна змінити час початку роботи так, щоби робочий день починався/закінчувався до або після таких відключень. Також можна перенести час обідньої перерви, щоби вона збігалася з періодом відключення. Це не є порушенням прав працівника, а для роботодавця це варіант, який дозволить йому уникнути зайвих витрат.