Головна Блог Аналітична стаття Статті ТРЦ: як захистити права дітей в умовах карантину?

ТРЦ: як захистити права дітей в умовах карантину?

19.03.2020
Автор: GARO LAW OFFICE
Переглядів : 3087

Питання, пов’язані із правами дітей та батьків, обов’язків відповідних працівників та аніматорів в дитячих та розважальних зонах Торгівельних центрів (надалі – ТЦ) та Торгівельно-розважальних центрів (надалі – ТРЦ), є вкрай актуальними у зв’язку із популярністю дитячих, розважальних зон, ігрових кімнат, інших атракціонів та частим травмуванням дітей під час відпочинку у них.

Вищезазначене питання набуває ще більшої важливості у зв’язку із введенням на території України заходів запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Так, постановою КМУ від 11.03.2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19, з 12.03.2020 року по 03.04.2020 року на території України запроваджено карантин із забороною відвідування закладів освіти її здобувачами та проведення усіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб.

Протоколом Постійної комісії з питань техногенно екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій «Про додаткові заходи запобігання поширенню нової коронавірусної інфекції (COVID 19)» у м. Києві були встановлені додаткові обмежувальні заходи, зокрема призупинено роботу театрів, кінотеатрів, музеїв, культурно-масових заходів, розважальних центрів; розважальних зон в шопінг молах.

Отже, з 12.03.2020 року призупинено роботу розважальних центрів; розважальних зон в шопінг молах у м. Києві, а діти перебуватимуть на трьохтижневому карантині.

Разом з тим, вищезазначені обмеження на даний момент запроваджені не у всіх населених пунктах України, у зв’язку з цим, у батьків може виникнути питання – відвідувати чи ні розважальні зони та дитячі ігрові площадки на території ТРЦ та ТЦ разом з дітьми під час дії карантину.

З метою недопущення захворювання дитини на COVID-19, батькам рекомендується максимально обмежити перебування дітей у багатолюдних місцях, в тому числі і у ТРЦ та ТЦ в період дії обмежувальних заходів та пам’ятати, що саме на них законодавством України покладений обов’язок піклуватись за охорону здоров’я власної дитини.

Так, відповідно до ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст. 55 Закону України «Про освіту», батьки здобувачів освіти зобов’язані: виховувати у дітей відповідальне ставлення до власного здоров’я, здоров’я оточуючих і довкілля; дбати про фізичне і психічне здоров’я дитини, сприяти розвитку її здібностей, формувати навички здорового способу життя.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків.

У разі відмови від надання дитині необхідної медичної допомоги, якщо це загрожує її здоров’ю, батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність згідно з законом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст