Головна Блог Новини Треба б краще так нікуди! ВС повернув довічне “демону” Горбатюку та скасував ухвалу суду апеляційної інстанції про 15 років позбавлення волі

Треба б краще так нікуди! ВС повернув довічне “демону” Горбатюку та скасував ухвалу суду апеляційної інстанції про 15 років позбавлення волі

04.10.2021
Автор:
Переглядів : 6934

Верховний суд скасував ухвалу апеляційного суду, якою тернополянину Андрію Горбатюку замінено довічне ув’язнення на 15 років позбавлення волі. Верховний суд вважає, що апеляційна інстанція не навела мотивів пом’якшення покарання.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 22 вересня.

Ухвалу Тернопільського апеляційного суду скасовано і призначено новий розгляд в апеляційній інстанції.

Це рішення прийнято за скаргами потерпілої сторони, яка доводила, що покарання не співмірне тяжкості злочину.

Згадайте новину: ДОКОЛЕ! Вже не довічне: апеляційний суд змінив вирок для тернопільського “демона” Горбатюка

11 листопада 2020 року Тернопільський міськрайонний суд визнав Андрія Горбатюка винуватим в умисному вбивстві з особливою жорстокістю тату-майстрині Тетяни Підвашецької,. Перша інстанція засудила його до довічного позбавлення волі. Однак у лютому 2021-го апеляційний суд пом’якшив покарання, обмеживши позбавлення волі строком у 15 років.

Апеляційний суд, змінюючи вирок суду в частині призначеного покарання, зазначив, що суд першої інстанції не навів переконливих мотивів застосування довічного позбавлення волі і не вказав, чому не вважає за можливе призначити позбавлення волі на певний строк, та не навів даних, що підсудний становить особливу небезпеку для суспільства.

Верховний Суд погоджується з доводами скарги представників потерпілої, що апеляційний суд сам своє рішення належним чином не мотивував, не навів достатніх мотивів, що покарання у виді 15 років позбавлення волі є необхідним і достатнім для виправлення засудженого та співмірним вчиненому злочину. Фактично апеляційним судом не враховано обставини скоєного злочину, дані про особу засудженого, те, що він провину не визнав, не сприяв розкриттю злочину.

Згадайте новину: ВС підтвердив вирок наймолодшій довічниці Сніжані Кругляковій, яка вбила свого опікуна та його колишню дружину

Тому 15 років позбавлення не відповідає тяжкості злочину та особі засудженого внаслідок м’якості.

Верховний суд також частково задовольнив скаргу захисту щодо визнання недопустимим доказом протоколу огляду куртки Горбатюка. Але водночас касаційний суду не піддає сумніву винуватість Горбатюка і вважає вирок в цій частині обґрунтованим.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст