Головна Блог Аналітична стаття Статті Тонкощі адміністративної та дисциплінарної відповідальності військовослужбовців

Тонкощі адміністративної та дисциплінарної відповідальності військовослужбовців

25.12.2023
Переглядів : 5694

Військовослужбовці – особлива категорія осіб, професійна діяльність яких передбачає специфічне правове регулювання. Це пов’язане і з виконанням складних, небезпечних та важливих завдань оборони країни, суворою дисципліною, єдиноначальністю, посиленими соціальними гарантіями.

Серед різноманіття аспектів правового статусу військовослужбовців наявні і особливості притягнення їх до відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень.

Логічно, що за вчинення адмінправопорушень настає адмінвідповідальність. Але відносно військовослужбовців таке правило в чистому вигляді не діє.

Особливі та спільні риси адміністративної і дисциплінарної відповідальності військовослужбовців законодавцем вкрай заплутані. Тому не завжди обирається належна кваліфікація та здійснюється якісний захист. У цій публікації намагатимемося зібрати, систематизувати та розкласти всі правила для цілісної картини і кращого сприйняття проблематиці.

За змістом з ч. 1 ст. 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КупАП) військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти під час проходження зборів, а також особи рядового і начальницького складу несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарним статутом.

Дисциплінарний статут Збройних сил України (далі – ДС) передбачає таке правило: "За вчинення адміністративних правопорушень військовослужбовці несуть дисциплінарну відповідальність за цим Статутом, за винятком випадків, передбачених КУпАП" (ст. 45).

Водночас, дія ДС розповсюджується не лише на військовослужбовців, а також і на цивільних осіб, якими є члени та командир добровольчого формування територіальних громад, так званих ДФТГ. Однак, не повсякчас, а лише під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони (ч. 3 ст. 3, абз. 2 ч. 3 ст. 9 Закону України «Про основи національного спротиву»).

Отже, за адміністративні правопорушення військовослужбовці та квазівійськовослужбовці передусім несуть дисциплінарну, а не адміністративну відповідальність. Іншими словами, якщо військовий вчиняє правопорушення, передбачене нормами КУпАП, він притягається до відповідальності командиром без складення звичного адмінпротоколу.

Із цього правила є винятки, прямо передбачені КУпАП.

Читайте статтю: Захист військовослужбовців: кримінально-правовий аспект Частина 3: Невиконання вказівки, наказу командира, непокора, опір – в чому різниця?

Адміністративна відповідальність ЗА КУПАП

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст