Головна Блог Аналітична стаття Статті Сумісник із 8-годинним робочим днем на комунальному підприємстві – чи можливо?

Сумісник із 8-годинним робочим днем на комунальному підприємстві – чи можливо?

15.06.2020
Переглядів : 8034

Підставою для написання цього матеріалу стала наступна практична ситуація. Особа працювала головним бухгалтером в комунальному підприємстві за сумісництвом. Оскільки основна робота дозволяла особі присвячувати роботі за сумісництвом повний робочий день, її робота за сумісництвом табелювалась із розрахунку 40 годин на тиждень (повна ставка). Директор комунального підприємства погодив усі умови оплати праці та не мав жодних претензій до роботи чи тривалості роботи особи, тому заробітну плату особа за час роботи за сумісництвом особа отримала виходячи з розрахунку 8 годинного робочого дня.

Пізніше, після звільнення з основного місця роботи, особа переоформилась на комунальному підприємстві з роботи за сумісництвом на основне місце роботи.

З часом вище керівництво комунального підприємства дізналось, що тривалість роботи особи за сумісництвом становила не 4 години на день, а 8, а тому з посиланням на положення Постанови КМУ від 03.04.1993 № 245 та Положення від 28.06.2020 № 43 почало вимагати здійснення перерахунку заробітної плати на 0,5 ставки за період роботи за сумісництвом та повернення відповідної частини отриманої оплати.

У ситуації, що склалася, особа цікавиться:

– чи є правомірними вимоги вищого керівництва комунального підприємства, оскільки на її думку Постанова КМУ від 03.04.1993 № 245 та Положення від 28.06.2020 № 43 не поширюються на комунальні підприємства;

– та чи є у комунального підприємства підстави для стягнення тієї частини зарплати, яка на його думку отримана особою безпідставно?

Щодо того чи поширюються дія Постанови КМУ № 245 та Положення №43 на комунальні підприємства

Верховний Cуд у постанові від 12.02.2020 року у справі № 607/13528/18 зазначив наступне:

«Робота за сумісництвом регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 03 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43.

Вказані нормативно-правові акти регулюють питання роботи на умовах сумісництва в установах, організаціях, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів, отже, їх дія поширюється на комунальні заклади, утворені органом місцевого самоврядування, та комунальні установи, організації, що фінансуються з бюджету».

Аналогічна правова позиція передбачена також у постанові Верховного Cуду від 10.04.2019 року у справі № 592/11917/17.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст