Головна Блог Новини Судова революція. Експерти розповіли про "зради" і "перемоги" закону про суддів

Судова революція. Експерти розповіли про "зради" і "перемоги" закону про суддів

07.06.2016
Переглядів : 2074

У судоустрої дійсно було прийнято чимало ґрунтовних змін, проте в українських реаліях вони можуть бути використані зацікавленими сторонами у досягнені корисливих намірів.

Минулого тижня Верховна Рада здійснила, як кажуть зацікавлені політики, революцію у судовій системі України, прийнявши нову редакцію закону про судоустрій та відповідні зміни до Конституції України.

А під час щорічної прес-конференції Порошенко назвав конституційні зміни в частині правосуддя - одним із найголовніших рішень за час свого президентства. "Каста зруйнована", - запевнив він.

У змінах дійсно є багато цікавого. Наприклад, тепер навряд чи зможе повторитися ситуація як із суддею-хабарником, який відстрілювався від правоохоронців, а ті не могли нічого з ним вдіяти через суддівську недоторканість. Такої привілеї судді відтепер позбавляються.

Вспомните новость: Министр Петренко: Кардинальная реформа судов: будет создан Высший антикоррупционный суд!

Також суддям значно підвищують заробітні плати. З урахуванням стажу роботи, її складності, наявності наукового ступеня тощо суддя може отримувати від 43 до 300 тисяч грн на місяць. Це може знівелювати привабливість хабарів.

Водночас чимало нових правил гри у судовій системі піддалися потужній критиці з боку експертів та адвокатів. Чималий подив викликає і саме голосування - спочатку за закон про судоустрій, і тільки потім - за зміни до Конституції. Судова реформа почалася з порушення Конституції, зазначив науковий консультант з правових питань Центру ім.Разумкова Віктор Мусіяка.

"Згідно з Конституцією та закону "Про Регламент Верховної Ради" закон має відповідати чинному Основному закону. На момент голосування проекту закону він суперечив тексту чинної Конституції. Я вже не говорю про низку статей регламенту, які були порушені. Тому в принципі цей закон антиконституційний", - пояснив Віктор Мусіяка у блозі "Ганебний початок".

Крім того, деякі кардинальні зміни такими просто виглядають. Насправді вони є лише косметичним ремонтом або перестановкою доданків.

Згадайте новину: Після судової реформи будуть звільнені 1800 суддів – Петренко

Наприклад, повернення в Україну трирівневої системи судів шляхом скасування спеціалізованих судів - Вищого господарського, Вищого адміністративного та Вищого кримінального. Таким чином, матимемо першу інстанцію - місцеві суди, другу – апеляційні, а третю - касація у Верховному суді. Адвокат Андрій Турій називає це простою зміною вивіски.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст