Головна Блог Новини Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, протягом року підлягають відчуженню ( справа № 562/2070/23)

Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, протягом року підлягають відчуженню ( справа № 562/2070/23)

27.03.2024
Переглядів : 625

Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, протягом року підлягають відчуженню. У разі невиконання такої норми з’являється підстава для конфіскації таких ділянок у власність держави.

Керівник окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області звернувся в суд з позовом до громадянки республіки білорусь та агровиробничої компанії про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації та продажу на земельних торгах, припинення права оренди.

Місцевий суд позов задоволив повністю.

Агровиробнича компанія оскаржила рішення суду першої інстанції в частині припинення дії договорів оренди землі та припинення права оренди на землю сільськогосподарського призначення.

Проти задоволення апеляційних вимог відповідача заперечила прокурор.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ прийшов до висновку про часткове задоволення апеляційної скарги відповідача з наступних підстав.

Суду відомо, що відповідачка, яка проживає на білорусі і має громадянство цієї країни, отримала свідоцтва про право на спадщину за заповітом. У спадок їй перейшли шість земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства у Здолбунівському районі на Рівненщині.

На спірні земельні ділянки укладені договори оренди з агровиробничою компанією.

Користуйтеся консультацією: Землі для сіножаті та випасу худоби: як отримати і що з ними можна робити

Переглядаючи апеляційні вимоги та приймаючи рішення, апеляційний суд взяв до уваги норми чинного законодавства.

Так, землі сільськогосподарського призначення віднесено до категорії особливо цінних і не можуть передаватися у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст