Головна Блог Аналітична стаття Статті Судова експертиза як камінь спотикання для багатьох реформ

Судова експертиза як камінь спотикання для багатьох реформ

23.03.2017
Автор:
Переглядів : 3089

Справа Насірова здатна стати точкою біфуркації для судової системи України.

Але не тільки для неї. «Причепом» вона потягне і викриття колапсу системи судових експертів. Нагадаю, директор НАБУ Артем Ситник поскаржився, що керівник установи, де проводили експертизи у справі проти голови ДФС Романа Насірова, чинив тиск на фахівців та затягував строки. За словами Ситника, після отримання висновку експертизи керівник установи без належних на те повноважень намагався перешкодити його передачі в НАБУ.

Українське суспільство вже давно звикло ставити під сумнів законність дій правоохоронних органів і їх методи, обурюватися неправомірними процесуальними рішеннями судів. Однак, хто завжди залишається за кадром – це судові експерти. Часто суспільство думає, що від них нічого не залежить і вони начебто не піддаються корупції. Але це велика помилка. Нажаль, незалежних експертів в українських реаліях монополізованої Мінюстом експертної системи вже давно не має. Експертиза стала корумпованою, заполітизованою і відповідальною за колапс законності в багатьох судових процесах. Хто хоч раз стикався на практиці із судовими експертними висновками – це підтвердить. Хто не стикався – згадайте чи перечитайте експертні матеріали по голосним політичним судовим справам Луценко, Тимошенко, розстрілу Майдану тощо.

Читайте статтю: Аналіз практики оскарження призначення судових експертиз

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Справа в тім, що в ГПК та КПК УРСР взагалі не було поняття «судовий експерт». Процесуальне право оперувало лише терміном «експерт». Жодного окремого закону, окрім кодексів, який би встановлював права та статус експерта також не було. В незалежній Україні все змінилося, було покладено початок створення величезної корумпованої машини під назвою «судова експертиза». У 1994 році прийняли закон України «Про судову експертизу» і запровадили спеціальний статус СУДОВИХ експертів.

До чого всі ці законодавчі маніпуляції призвели:

Повна монополізація судової експертизи.

Із законом 1994 р. з’явилась спеціальна процедура атестації експертів. . Було скасовано правило, що будь-який знаний фахівець, що володіє спеціальними, професійними знаннями в тій чи іншій галузі, міг бути залучений як експерт судом чи органами досудового слідства.

Тепер залучення судом унікального в своїй області (і при цьому, «нереєстрового») експерта ставлять під сумнів його висновки лише через те, що він може застосовувати методики, які повинні бути спочатку атестовані державою і зареєстровані у відповідному реєстрі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст