Головна Блог Новини Судді КГС ВС розповіли про корпоративні спори та оцінку доказів поважності пропуску процесуальних строків в умовах війни

Судді КГС ВС розповіли про корпоративні спори та оцінку доказів поважності пропуску процесуальних строків в умовах війни

10.11.2022
Переглядів : 1090

Судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду взяли участь у вебінарі «Актуальні питання господарського судочинства в умовах воєнного стану в Україні», організованому Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України спільно з Верховним Судом і проєктом ЄС «Право-Justice».

Суддя судової палати з розгляду корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Олена Кібенко виступила з доповіддю «Корпоративні спори в умовах війни».

ДАЙДЖЕСТ: ВС опублікував огляд судової практики з рогляду справ щодо корпоративних спорів та корпоративних прав

Під час виступу спікерка поінформувала, що впродовж 2022 року до відповідної судової палати надійшло 1075 скарг та заяв, з яких 355 скарг – щодо корпоративних спорів.

Вона також проаналізувала актуальну практику ВС у цій категорії спорів, зокрема, звернула увагу на постанову КГС ВС від 20 липня 2022 року у справі № 910/4210/20, що стосувалася можливості звернення стягнення за боргами російської федерації на пакет акцій «Промінвестбанку», який належав Державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ». У цій справі суди застосували концепцію «підняття корпоративної завіси» та, зокрема, її різновид «альтер его», обґрунтовуючи відповідальність юридичної особи за боргами її єдиного засновника.

Олена Кібенко зупинилася й на постанові ОП КГС ВС від 15 червня 2022 року у справі № 910/6685/21 щодо статусу підприємств, які входять до Державного концерну «Укроборонпром». Ключовим питанням у справі було те, як співвідносяться приватні й публічні інтереси при вирішенні корпоративних спорів під час особливого періоду, зокрема воєнного стану. Верховний Суд, вирішуючи спір, зауважив, що захист приватних (корпоративних прав акціонерів) має забезпечуватися з дотриманням розумного балансу і врахуванням інтересів держави і всього українського народу щодо забезпечення обороноздатності України в умовах воєнної агресії з боку російської федерації. Суд дійшов висновку, що при розгляді позовних вимог про визнання недійсними рішень органів управління господарських товариств суд має враховувати належність товариства до підприємств оборонно-промислового комплексу і завдань, які покладені на підприємства цього комплексу в особливий період, включаючи період воєнного стану, запроваджений відповідно до Закону України «Про оборону України», неприпустимість блокування господарської діяльності таких товариств.

У постанові ОП КГС ВС від 15 червня 2022 року у справі № 905/671/19 Верховний Суд дійшов висновку про доцільність визначення справедливої вартості акцій ПрАТ «Авдіївського коксохімічного заводу» при сквіз-ауті за даними фінансової звітності через складність проведення судової експертизи внаслідок воєнних дій.

Також Олена Кібенко ознайомила слухачів із правовою позицією, викладеною в постанові ОП КГС ВС від 2 вересня 2022 року у справі № 916/144/17. У цій справі Міноборони (не сторона правочину, орган управління банкрута) просило визнати недійсним договір факторингу, укладений між первісним та новим кредиторами державного підприємства-банкрута, яке входить до сфери управління позивача та майно якого є державним (військовим) майном. Міноборони обґрунтовувало наявність свого інтересу в оскарженні правочину тим, що новий кредитор незаконно скуповує борги підприємства для отримання контролю в комітеті кредиторів.

Суддя судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Віталій Уркевич розповів про оцінку судом доказів поважності причин пропуску процесуальних строків в умовах воєнного стану.

Насамперед спікер нагадав про загальні положення щодо доказів та їх оцінки судом у господарському процесі. Зокрема, він зазначив, що збирання доказів у господарських справах не є обов’язком суду, крім випадків, встановлених ГПК України (постанова КГС ВС від 10 липня 2019 року у справі № 903/581/18). Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам загалом, так і кожному доказу, який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (постанова КГС ВС від 14 грудня 2018 року у справі № 914/809/18). Крім того, обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування. При цьому загальновідомість того чи іншого факту може мати як об’єктивні, так і суб’єктивні межі (постанова КГС ВС від 19 червня 2018 року у справі № 922/3946/16).

Віталій Уркевич проаналізував актуальну судову практику щодо оцінки судом доказів поважності причин пропуску процесуальних строків в умовах воєнного стану. Так, доповідач звернув увагу на постанову КГС ВС від 10 серпня 2022 року у справі № 904/5314/20 (904/764/21), у якій спірним було питання щодо судового засідання, яке відбулося 24 лютого 2022 року за відсутності учасників провадження у справі. ВС не погодився з висновком суду апеляційної інстанції про те, що викладені у клопотанні причини неявки представника в судове засідання саме 24 лютого 2022 року є неповажними. При цьому посилання апеляційного суду на те, що воєнний стан не зупиняє здійснення правосуддя, а заявник не надав доказів проведення бойових дій на території області та наявності загрози життю й здоров’ю учасників справи, колегія суддів суду касаційної інстанції не визнала обґрунтованим і таким, що відповідає ситуації, що склалася у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст