Головна Блог Аналітична стаття Статті Стягнення додаткових витрат на утримання дитини

Стягнення додаткових витрат на утримання дитини

15.10.2020
Переглядів : 43710

Практикуючи у сфері сімейного права мені доволі часто доводиться представляти інтереси батьків у спорах про стягнення додаткових витрат на утримання дитини (дітей). Маючи досвід надання правової допомоги у таких спорах як позивачам, так і відповідачам, а також звичку періодично переглядати правові позиції Верховного Суду у відповідних спорах, можу стверджувати про те, що відповідальність за більшість відмов у задоволенні відповідних позовних вимог лежить на самих позивачах, але аж ніяк не на суді. Дуже часто позивачі, замість того, щоб належним чином формувати доказову базу, обмежуються «шоу-виступами» у судових засіданнях, результатом чого стає відмова у задоволенні позовних вимог.

Тож закликаю колег, а також громадян, які мають намір самостійно готувати позовну заяву про стягнення додаткових витрат на дитину, приділяти належну увагу доказам, якими ви маєте намір обґрунтовувати свої позовні вимоги. Наприклад, якщо у якості додаткових витрат на дитину ви зазначаєте витрати на її лікування - не полініться долучити до позову не лише чеки на придбання медичних препаратів, але й копію медичної картки дитини, рецепти лікарів, у яких зазначені дані дитини, її діагноз та визначений конкретний перелік ліків, рекомендований для приймання; якщо дитина займається професійним спортом – забезпечте довідку з відповідної організації про період відвідування дитиною спортивних занять та їх вартість, квитанцію про оплату цих послуг (із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові позивача), долучіть грамоти, відзнаки, що свідчать про спортивні успіхи дитини, адже ці докази підтвердять наявність особливих обставин, з якими законодавець пов’язує можливість стягнення додаткових витрат з того із батьків, хто проживає окремо.

Отже, пропоную усім охочім короткий лікбез на тему стягнення додаткових витрат на дитину у судовому порядку.

Відповідно до ст. 185 СК України той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

Аналіз відповідних норм закону вказує на те, що в окремих випадках за наявності особливих обставин, крім звичайних витрат на дитину, вимагаються додаткові. Розмір додаткових витрат повинен визначатися залежно від передбачуваних або фактично понесених витрат на дитину.

Дане положення стосується особливих обставин, приблизний перелік яких надається зазначеною статтею. До таких особливих обставин закон відносить насамперед випадки, коли дитина, яка знаходиться на утриманні батьків, потребує додаткових витрат на неї у зв'язку із розвитком певних її здібностей чи то страждає на тяжку хворобу. Особливі обставини можуть бути зумовлені, як негативними (хвороба), так і позитивними фактами (схильність дитини до музики, що потребує купівлі музичного інструменту, або до певного виду спорту, що вимагає додаткових матеріальних витрат, або дитина потребує оздоровлення та відпочинку біля моря чи на гірському курорті).

Додаткові витрати, зумовлені особливими обставинами, можуть бути присуджені судом у вигляді конкретної суми, що підлягає одноразовій сплаті, або у вигляді щомісячних чи інших періодичних платежів, здійснюваних протягом певного строку чи постійно. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення.

Наявність таких додаткових витрат має довести особа, що заявляє позовні вимоги про їх стягнення. Ці кошти є додатковими, на відміну від коштів, які отримуються одним з батьків на утримання дитини.

У цих випадках ідеться про фактично зазнані або передбачувані витрати, тому їх необхідно визначати у твердій грошовій сумі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст