Головна Блог Аналітична стаття Статті Страхування професійної відповідальності адвокатів в Україні

Страхування професійної відповідальності адвокатів в Україні

12.11.2017
Автор:
Переглядів : 2956

Одним із міжнародних стандартів адвокатської діяльності є обов'язкове страхування професійної відповідальності адвокатів перед клієнтами.

Під страхуванням професійної діяльності маються на увазі відносини щодо захисту інтересів суб’єктів професійної діяльності, що надають послуги на професійній основі на підставі цивільно-правових договорів або згідно з вимогами закону, перед клієнтом за невиконання або неналежне виконання своїх професійних зобов’язань.

У пп. 3.9.1. п. 3.9. Загального кодексу правил для адвокатів країн Європейського Співтовариства, прийнятого делегацією 12-ти країн-учасниць на пленарному засіданні у Страсбурзі в жовтні 1988 р., зазначено: «Адвокати завжди повинні бути застраховані від пред'явлення позовів, пов'язаних з недостатньою професійною компетентністю».

Користуйтеся консултаіцією: Страхування професійної відповідальності адвокатів та приватних виконавців, шахрайство чи забезпечення платоспроможності?

Страхування професійної відповідальності адвокатів є обов'язковим для більшості європейських країн: Австрії, Бельгії, Великобританії, Данії, Естонії, Ісландії, Ірландії, Італії, Кіпру, Литви, Ліхтенштейну, Люксембургу, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Фінляндії, Франції, Чеської Республіки, Швеції.

На відміну від іноземних країн, законодавство України не передбачає страхування професійної відповідальності адвокатів, зокрема часткового або повного відшкодування збитків клієнту за адвокатські помилки, допущені через невиконання або неналежне виконання адвокатом своїх професійних обов’язків; розголошення адвокатом відомостей, що складають предмет адвокатської таємниці; втрата, знищення або пошкодження адвокатом документів, пов’язаних з його професійною діяльністю.

На сьогодні страхування цивільно-правової відповідальності адвокатів регулюється загальними положеннями про страхування, закріпленими в Цивільному кодексі України та Законі України «Про страхування». При цьому Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 р. не містить жодних посилань на обов’язок страхування цивільно-правової відповідальності адвокатів (аналогічно жодних посилань не містилося в попередній реакції Закону України «Про адвокатуру» від 19.12.1992 р.). Однак сучасні реалії ведення бізнесу, в тому числі у сфері надання юридичних послуг, спонукають суспільство до більш чіткого регулювання питання щодо платоспроможності адвокатів у разі заподіяння ними шкоди клієнтам у процесі здійснення професійної діяльності.

Один з перших реальних кроків у напрямку запровадження інституту страхування професійної відповідальності адвокатів в Україні був зроблений Указом Президента України від 20.05.2015 р. №276/2015 «Про Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки», яким запропоновано введення страхування професійної відповідальності адвокатів, однак лише абстрактно визначено, що підлягає страхуванню, без зазначення виду страхування, в якому воно повинно здійснюватися.

Так, у Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо обов’язкового страхування професійної відповідальності адвоката)» №2298а від 06.07.2015 р., яким запропоновано впровадити інститут обов’язкового страхування майнової відповідальності адвокатів шляхом внесення відповідних змін та доповнень до Закону України «Про страхування», а також Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Отже, положеннями вищезазначеного Проекту Закону України запропоновано доповнити ст. 7 Закону України «Про страхування» положенням наступного змісту: «В Україні здійснюються такі види обов'язкового страхування: страхування ризику професійної майнової відповідальності адвоката у зв’язку зі здійсненням ним адвокатської діяльності».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст