Головна Блог Аналітична стаття Статті Стандарт доведення вини «поза розумним сумнівом» по ВАКС та по ККС ВС. В чому різниця?

Стандарт доведення вини «поза розумним сумнівом» по ВАКС та по ККС ВС. В чому різниця?

11.08.2020
Переглядів : 19311

Останнім часом, активно обговорювалось рішення Касаційного кримінального суду Верховного Суду, в якому було надано тлумачення стандарту доведення вини «поза розумним сумнівом».

Трактування оціночних понять, якими переповнене наше кримінальне процесуальне законодавство, завжди викликає жваву дискусію. А тут ККС ВС у своєму рішенні, надав ніби чітке визначення та формулювання такому важливому поняттю як «розумний сумнів».

Йдеться про судове рішення від 23 червня 2020 року, справа №159/3738/16-к: https://zakon.cc/court/document/read/90111755_eb8cc19b, яким було встановлено:

"При цьому обвинувальний вирок може бути постановлений судом лише в тому випадку, коли вина обвинуваченої особи доведена поза розумним сумнівом.

Стандарт доведення поза розумним сумнівом означає, що сукупність обставин, встановлена під час судового розгляду, виключає будь-яке інше розуміння пояснення події, яка є предметом судового розгляду, крім того, що інкримінований злочин був учинений і обвинувачений є винним у вчиненні цього злочину.

Для дотримання стандарту доведення поза розумним сумнівом законодавець вимагає, щоб будь-який обґрунтований сумнів у тій версії події, яку надало обвинувачення, був спростований фактами, встановленими на підставі допустимих доказів, і єдина версія, якою розумна і безстороння людина може пояснити всю сукупність фактів, установлених у суді, - є та версія подій, яка дає підстави для визнання особи винуватою за пред`явленим обвинуваченням.

Тобто, дотримуючись засад змагальності, та виконуючи свій професійний обов`язок, передбачений статтею 92 КПК, обвинувачення має довести перед судом за допомогою належних, допустимих та достовірних доказів, що існує єдина версія винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, щодо якого їй пред`явлено обвинувачення."

Дане питання, насправді, є дуже важливим, оскільки різне трактування таких оціночних понять як, наприклад, «поза розумним сумнівом» або ж «за внутрішнім переконанням», призводить до зловживання судом при оцінці доказів, для винесення необхідного рішення.

В контексті викладеного, хочу звернути увагу на бачення стандарту «поза розумним сумнівом» очима ВАКС, яке було наведено в одному з поки не багатьох, звичайно, обвинувальних вироків.

І так, судове рішення (Вирок) від 15 червня 2020 року, справа № 991/492/19-к: http://reyestr.court.gov.ua/Review/89823388

«Зокрема, кримінальне процесуальне законодавство не закріплює чітких стандартів доказування, проте із положень чинного КПК України прослідковується їх зміст.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст