Головна Блог Новини Справа на 100 мільярдів. Чому Насіров здав лише попередників

Справа на 100 мільярдів. Чому Насіров здав лише попередників

30.05.2017
Переглядів : 2035

Резонансна облава на два десятка колишніх топ-податківців відбулась завдяки свідченням керівника ДФС Романа Насірова. Але чому він здав лише попередників?

Екс-чиновники часів Януковича, затримані за підозрою у збитках на майже 100 мільярдів, мало чим відрізняються від наступників. Дехто з нових фіскалів, як і попередники, «кришує» податкові майданчики, інші – «орендують» неіснуючі автівки. Але у переліку затриманих їх не знайти.

Сім тисяч публікацій щодо затримання 25 колишніх топ-податківців нарахував пошуковик google за останній тиждень. ЗМІ не пам’ятають більш резонансної події від моменту затримання очільника ДФС Романа Насірова. Колишніх керівників обласних та районних структур ДФС, як вже відомо, звинувачують у створенні мережі конвертаційних центрів, через які в роки президентства Віктора Януковича злочинці відмили 100 млрд гривень у 2011 – 2014 рр.

Вспомните новость: Потерять сознание в суде: ТОП-8 самых известных украинских симулянтов

Облава на підозрюваних або «найбільша спецоперація», як охрестили цю подію журналісти, відбувалась із залученням двох тисяч силовиків, бронетехніки та гелікоптерів, а під час обшуків у екс-чиновників вилучили мільйони доларів – про кращий відеоряд телеканалам годі й було мріяти. Проте антикорупційне «свято» тривало менше доби. Генпрокурор Юрій Луценко вже звинуватив Печерський суд Києва у надмірній лояльності – екс-фіскалів вчора та позавчора замість взяття під варту один за одним відпускали під заставу.

Силовики не вперше балують українських телеглядачів реаліті-шоу із затриманням високопосадовців, але саме тому можна припускати, що повторно кайдани одягнуть далеко не всі з затриманих фіскалів. На більшість із підозрюваних у створенні конвертаційної мережі чекає доля Олександра Кацуби, екс-заступника голови правління «Нафтогазу України». Його кинули в СІЗО рік тому за майже півмільярда збитків державі, а в грудні обвинувачений пішов на угоду зі слідством. Після компенсації 100 млн гривень – суми, значно меншої від завданих збитків – Кацуба вийшов на волю. Однієї з умов були також його свічення проти спільників та організаторів злочину.

Гірший приклад імовірного розвитку подій ілюструє історія екс-голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського. Два роки тому йому вдягли кайданки перед телекамерами у прямому ефірі під час засідання Кабінету міністрів. Проте обвинувачення досі розглядаються в судах. Можна згадати й гучну справу вишгородського мера Олексія Момота, якого звинувачували у вимаганні 1 млн євро. Наразі обвинувальний акт передали в суд, але керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький вважає, що справа безперспективна.

Згадайте новину: НАБУ заблокувало виїзд Насірова на безкоштовне лікування до США

Схоже, від затриманих 25 фіскалів правоохоронні органи чекають того ж – свідчення проти головних бенефіціарів схеми. Згідно з фабулою кримінального провадження, ідеологами створення мережі конвертаційних центрів виступають екс-президент Віктор Янукович, екс-прем’єр Микола Азаров, та екс-голова фіскалів Олександр Клименко (усі переховуються в Росії). Інші кримінальні справи проти цих осіб просуваються повільно, а напередодні Інтерпол навіть зняв з міжнародного розшуку низку екс-високопосадовців, у тому числі, Віктора Януковича. Відтак, свідчення затриманих податківців проти колишніх топ-керівників країни в обмін на лояльність правоохоронного органу буде взаємовигідне для усіх сторін цієї історії.

Перелік затриманих дивіться тут

Проте, затримання колишніх податківців важко назвати історією успіху, як намагаються представити це суспільству керівник МВС Арсен Аваков та головний військовий прокурор Анатолій Матіос – головні ньюзмейкери «найбільшої спецоперації».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст