Головна Блог Аналітична стаття Статті Спори з податківцями під час воєнного стану: що врахувати?

Спори з податківцями під час воєнного стану: що врахувати?

27.10.2022
Переглядів : 2255

Із початком повномасштабного вторгнення рф на територію України та, відповідно, запровадженням правового режиму воєнного стану на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 перед відповідними профільними комітетами Верховної Ради України та депутатським корпусом як суб’єктами законодавчої ініціативи постало чимало завдань щодо врегулювання суспільних відносин, які існують та будуть виникати у взаєминах платників податків та органів Державної податкової служби України, її територіальних підрозділів.

Всі розуміли, що війна в країні – це важке випробування для кожного, незалежно від того, має суб’єкт податкових правовідносин статус платника податку чи статус контролюючого органу. Мету та завдання останнього ніхто не скасовував, а наповнення бюджету країни, в якій триває війна, залежить винятково від Міністерства фінансів України та державних органів, якими воно здійснює поточне керування. Одним із таких органів є Державна податкова служба України.

Майже за вісім місяців війни Верховною Радою України прийнято понад двадцять два законодавчі акти, якими було внесено зміни до Податкового кодексу України (ПК України). Розглянемо ключові зміни до ПК України, що їх платники податків мають взяти до уваги.

Суттєвих змін зазнав підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК України, тому рекомендуємо платникам податків більш детально з ними ознайомитись. Вважаємо, що кожен із читачів обов’язково знайде відповіді на ті питання, які не будуть розкриті в цій статті.

Читайте статтю: Пеня нараховується автоматично і рішення ДПС не вимагає!

Щодо права податківців на проведення податкових перевірок

Із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX дія пункту 52-2 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК України зупиняється на період воєнного, надзвичайного стану. Що це означає?

Оскільки було введено воєнний стан, держава вирішила, що про карантин настав час забути. Наразі це неактуально і надано право на проведення позапланових документальних перевірок платників податків. Як проводять податківці перевірки та чим це закінчується – платники податків добре знають.

Можливо, у когось постане логічне запитання: а що із відповідальністю платників податків та гарантіями незастосування штрафних санкцій на ковідний період і період воєнного часу? Все просто, відповідальність настане у розмірі та згідно з приписами ПК України.

Приписами абзацу 16 підпункту 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК України прямо передбачено, що у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно з цим Кодексом, законами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, з урахуванням обставин, передбачених підпунктом 112.8.9 пункту 112.8 статті 112 цього Кодексу, що звільняють від фінансової відповідальності. При цьому вимоги законодавства щодо мораторію на вжиття штрафних санкцій не застосовуються.

Виключення щодо застосування відповідальності передбачено лише для тих платників податків, які вчиняли дії (дії або бездіяльність) внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору), про що прямо вказано у підпункті 112.8.9 пункту 112.8 статті 112 ПК України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст