Головна Блог Аналітична стаття Статті Спори с контролюючими органами. Новини і судова практика

Спори с контролюючими органами. Новини і судова практика

03.02.2020
Переглядів : 5873

Уклав ЦПД з продавцем – отримай штраф Держпраці.

Держпраці оштрафувало підприємця на 780 тис. грн за неоформлених працівників (продавців) Підприємець звернувся з позовом до суду про скасування штрафу. Свої вимоги він обгрунтував цивільно-правовими договорами укладеними з працівниками та зазначив, що відносини між ними цивільно-правові, а не трудові.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в своїй постанові від 25.11.2019 у справі №620/392/19 став на сторону Держпраці. Суд зазначив, що з аналізу договору можна зробити висновок про наявність трудових відносин. Про це свідчить дотримання працівниками встановленого графіку роботи, довготривалий характер відносин, щомісячна оплата праці в фіксованій сумі та систематичне виконання трудових функцій, закупівля та реалізація товару.

Детальніше почитати про укладення цивільно-правових договорів з працівниками та оскарження штрафів Держпраці Ви можете у нашій статті.

Змінився власник приміщення? Суд відмовляє в позові контролерів про зупинення експлуатації цього приміщення.

Після проведення проведення планової перевірки, ДСНС (пожежники) звернулося з позовом до підприємства про застосування заходів реагування, шляхом зупинення експлуатації будівлі. На думку контролерів. порушення виявлені під час перевірки створювали загрозу життю та здоров’ю людей. Після проведення перевірки, змінився власник вказаного приміщення, проте позов було подано до попереднього власника.

Своєю постановою від 07.11.2019 у справі № 520/8993/18 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду підтвердив правомірність відмови в позові ДСНС. Суд зазначив, що захід реагування у вигляді зупинення експлуатації будівлі не може бути застосований до підприємства, яке не є власником приміщення.

Детальніше про судову практику у спорах за позовами ДСНС про зупинення експлуатації будівель можна прочитати за посиланням.

Екологи не мають права звертатися з позовом до суду про зобовязання допустити до перевірки.

Після того як представники підприємства відмовили в допуску інспектора Держекоінспекції до проведення планової перевірки, інспекція звернулася з позовом до суду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст