Головна Блог Новини Скласти заповіт: якою є процедура, скільки коштує, хто може засвідчити заповіт військовослужбовця

Скласти заповіт: якою є процедура, скільки коштує, хто може засвідчити заповіт військовослужбовця

07.10.2024
Переглядів : 133

Коли і як скласти заповіт, які заповіти бувають та чи змінилися правила з початком воєнного стану в Україні?

Із заповітом чи без нього, майно померлої людини все одно хтось отримає: родичі, друзі, благодійні організації. Проте, згідно зі статтею 1233 Цивільного кодексу України, саме заповіт — той документ, завдяки якому спадкоємцям не доведеться сперечалися і витрачати кошти та час на судові процеси, які можуть тривати роками.

Користуйтеся консультацією: Основне, що потрібно знати про спадкування за заповітом

Які права має заповідач і з чого почати складання заповіту

Як розповів приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Золтан Русанюк, заповіт — це особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті, а особливість такого документу полягає в тому, що цей правочин настільки тісно пов'язаний з особистістю заповідача, що виключає його складання за допомогою представника чи довірителя. Тож складання заповіту відбувається лише особисто.

Заповіт — це особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті, а особливість такого документу полягає в тому, що цей правочин настільки тісно пов'язаний з особистістю заповідача, що виключає його складання за допомогою представника чи довірителя

"Заповідач має право охопити заповітом права та обов'язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов'язки, які можуть йому належати у майбутньому", — зазначає нотаріус.

За його словами, заповідач навіть може зобов'язати спадкоємця до вчинення певних дій немайнового характеру, зокрема щодо розпорядження особистими паперами, визначення місця і форми здійснення ритуалу поховання, а також до вчинення певних дій, спрямованих на досягнення суспільно корисної мети.

Особа, яка складає заповіт, може вибрати і вид документу, наприклад, з прописаними умовами чи навіть секретний.

Види заповітів

  • Заповіт з умовою передбачає, що заповідач може обумовити виникнення права на спадкування у особи, яка призначена у заповіті, наявністю певної умови, як пов'язаної, так і не пов'язаної з її поведінкою (наявність інших спадкоємців, проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо), якщо ця умова не суперечить закону або моральним засадам суспільства (не є нікчемною).
  • "Секретний заповіт" — з його змістом не має право ознайомитися навіть сам нотаріус. Особа, яка склала секретний заповіт, подає його в запечатаному конверті зі своїм підписом фахівцю. Нотаріус також ставить на конверті свій посвідчувальний напис, скріплює печаткою і в присутності заповідача поміщає його в інший конверт та, згідно зі статтею 1249 ЦКУ, опечатує.

Одержавши інформацію про відкриття спадщини, нотаріус призначає день оголошення змісту заповіту і повідомляє про це членів сім'ї та родичів спадкодавця, якщо їхнє місце проживання йому відоме, або робить про це повідомлення в друкованих засобах масової інформації.

Одержавши інформацію про відкриття спадщини, нотаріус призначає день оголошення змісту заповіту і повідомляє про це членів сім'ї та родичів спадкодавця, якщо їхнє місце проживання йому відоме, або робить про це повідомлення в друкованих засобах масової інформації

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст