Головна Блог Аналітична стаття Статті «СИНТАКСИЧНА ВІЙНА». «ЧОРНОБИЛЬЦІ» ПРОТИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ.

«СИНТАКСИЧНА ВІЙНА». «ЧОРНОБИЛЬЦІ» ПРОТИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ.

07.07.2018
Переглядів : 4378

На даний час нікого не здивуєш поняттями, про які ми раніше навіть не чули, такими як: «гібридна війна», «інформаційна війна», «газова війна». Однак, зовсім недавно в Україні розгорнулась ще одна - «Синтаксична війна», яка точиться між ліквідаторами наслідків аварії на Чорнобильскої АЕС, що стали інвалідами та Пенсійним фондом України. Отже, розглянемо перебіг «бойових дій» на окремій ділянці, а саме у Харківській області.

Сторони «війни»:

  • Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Харківської та Полтавської областей, які були призвані на військові збори;
  • Територіальні відділення Пенсійного фонду України в Харківській та Полтавській областях;

«Тимчасові союзники» обох сторін: Харківський окружний адміністративний суд, Харківський апеляційний адміністративний суд.

Початок «війни»:

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій № 2148-VIII від 03.10.2017 ч.3 ст.59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796 ХІІ, що регулює питання призначення пенсії військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, викладена в наступній редакції:

«Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року".

Саме в цьому реченні, його побудові та різному розумінні його змісту сторонами полягає «яблуко розбрату». Основне питання полягало у тому, чи відноситься фраза «під час проходження дійсної строкової служби» до всіх перелічених категорій, або тільки до осіб, які брали участь у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї.

Величезна кількість «ліквідаторів», які на той час відслужили строкову службу, була призвана на військові збори та направлена на ліквідацію наслідків Чорнобільської катастрофи. Вони почали звертатися до Територіальних органів Пенсійного фонду України із заявами про перерахунок пенсій з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, та стали масово отримувати відмови.

ПФУ, в якості обрунтування відмов посилалося на той факт, що особи під час участі ліквідації аварії не перебували на дійсній строковій службі.

Перебіг «бойових дій»:

С початку 2018 року до Харківського окружного адміністративного суду стали масово надходити адміністративні позови про оскарження відмов територіальних органів ПФУ у перерахунку пенсій. Під час розгляду вказаних позовів, суд першої інстанції підтвердив правомірність вимог позивачів та виніс близько 50 рішень, якими задовольнив позовні вимоги та зобов’язав органи ПФУ перерахувати розмір пенсій.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст