Головна Блог Аналітична стаття Legal Tech Штучний інтелект та авторське право

Штучний інтелект та авторське право

11.10.2023
Переглядів : 1005

Про неоригінальні об’єкти, згенеровані комп’ютерною програмою та про твори, створені фізичними особами з використанням комп’ютерних технологій

Створення творів з використанням комп’ютерних технологій стало нормою. Навіть, якщо автор просто набирає текст твору на клавіатурі комп’ютера, це все одно буде використанням комп’ютерної технології. Адже для того, щоб на екрані (периферійний пристрій) комп’ютера було відображено символ, що відповідає символові, зображеному на клавіші клавіатури (ще один периферійний пристрій комп’ютера), необхідна робота спеціальної комп’ютерної програми, яка приводять комп’ютер у дію саме для досягнення такого результату.

Зазвичай комп’ютерну програму – текстовий редактор – обладнано функцією перевірки орфографії. Час від часу така комп’ютерна програма попереджає про допущену помилку та пропонує її виправити або може робити це автоматично (добре відома функція “Т9”).

Якщо автор не встигає підготувати статтю, наприклад, на економічну тематику, та просить комп’ютерну програму – на підставі вже написаних автором тез для статті – закінчити статтю, додавши до неї фактаж щодо певних економічних показників, комп’ютерна програма може дописати статтю.

Автор може попросити комп’ютерну програму написати оповідання на певну тему або – з певним сюжетом, і комп’ютерна програма може написати таке оповідання.

Всі наведені ситуації є прикладами створення користувачем творів з використанням комп’ютерних технологій. Навіть при перевірці орфографії, комп’ютерна програма порівнює написане автором зі словами з бази даних (словник), що міститься у комп’ютерній програмі.

Відмінність між наведеними прикладами полягає у частці участі комп’ютерної програми (або людини) в утворенні твору.

Оскільки авторське право захищає лише форму твору, а не його зміст, для авторського права участь комп’ютерної програми в утворенні твору буде мати значення лише в тих випадках коли комп’ютерна програма бере участь в утворенні саме форми твору.

Ситуація з закінченням комп’ютерною програмою статті на підставі вже написаних автором тез для такої статті є прикладом часткової участі комп’ютерної програми в утворенні форми твору. В цьому прикладі ідея твору належить людині, а форма твору створена частково людиною та частково утворена у результаті функціонування комп’ютерної програми.

Ситуації з написанням комп’ютерною програмою оповідання на певну тему або – на певний сюжет, з погляду авторського права є прикладами вираження ідеї автора у творі, що утворений у результаті функціонування комп’ютерної програми, тобто у результаті функціонування комп’ютерної програми утворюється форма твору. Тема та сюжет належать до змісту твору, а не до його форми, відтак, тема та сюжет не охороняються авторським правом. До речі, з погляду теорії літератури тема належить до змісту твору, а сюжет (принаймні на думку деяких фахівців) – до його форми. Але з погляду авторського права використання однакового сюжету ніяк не впливає на оригінальність твору. Ролан Дюма наводить приклад майже одночасного виходу на екрани трьох фільмів на той самий сюжет “Кармен” за новелою Проспера Меріме, проте жодному з цих фільмів не можна дорікнути у відсутності оригінальності. [1, 25]

Згадайте новину: Джордж Мартин - автор «Игры престолов» подал в суд на разработчиков ChatGPT за нарушение авторских прав

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст