Головна Блог Аналітична стаття Статті Штраф у мільйон за керування авто на іноземній реєстрації: подальші дії

Штраф у мільйон за керування авто на іноземній реєстрації: подальші дії

20.03.2018
Автор:
Переглядів : 4096

Останнім часом інтернет заполонили повідомлення про те, що розпочалася активізація покарань водіїв авто на іноземній реєстрації.

В цій статті ми спробуємо описати ситуацію фактово, з огляду на реальні справи.

Ні для кого не секрет, що авто на іноземній реєстрації завозять в Україну нерезиденти в режимі «Тимчасового ввезення строком до 1-го року», опираючись на норми Стамбульської Конвенції про тимчасове ввезення, яка, на перший погляд, дозволяє іншим особам користуватися нерозмитненим авто на території України строком до одного року на підставі довіреності та укладеного трудового договору з іноземним власником авто.

Станом на сьогодні, посадові особи митниць активно виносять постанови про накладення штрафів на водіїв, авто яких завозилось на територію України в режимі «Тимчасового ввезення строком до 1-го року», а «передовиком» із накладення штрафів є Одеська митниця.

Постановою в.о. заступника начальника Одеської митниці ДФС № 1149/50000/16 від 30 листопада 2016 року водія авто, ввезеного в Україну в режимі «Тимчасового ввезення строком до 1-го року», визнано винним у вчиненні порушення митних правил, передбаченого ст. 485 Митного кодексу України, та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів, що на день вчинення порушення становить 1 668 423,75 гривень.

19 жовтня 2016 року заступником начальника Одеської митниці Державної фіскальної служби України винесено постанову про порушення митних правил за №0956/50000/16, якою водія авто, ввезеного в Україну в режимі «Тимчасового ввезення строком до 1-го року», визнано винним в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.485МК України та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів, що складає 1 458 735,69 гривень.

Читайте статтю: Приголомшливе спрощення ввезення авто з іноземною реєстрацією!

Постановою про порушення митних правил № 0931/50000/16 від 25.01.2017 року, винесеною в. о. начальника Одеської митниці Державної фіскальної служби України водія авто, ввезеного в Україну в режимі «Тимчасового ввезення строком до 1-го року», визнано винним в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 485 МК України та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів, що складає 500 591,4 0 гривень.

Алгоритм притягнення водія до відповідальності за порушення митних правил наступний: працівники поліції зупиняють авто, нібито, з приводу порушень водієм ПДР. Далі працівники поліції передають інформацію про авто та водія до підрозділу митниці. В ході перевірки працівники митниці встановлюють два види порушень: перебування тимчасово ввезеного авто на території України строком більше року, або використання авто, всупереч норм Стамбульської Конвенції та Митного кодексу України, не з комерційним призначенням (або одночасно обидва порушення).

При цьому, перевірка та розгляд справи про адміністративне правопорушення, зазвичай, здійснюється без повідомлення водія, що позбавляє його можливості викласти свої доводи та надати документи, які підтверджують законність ввезення та перебування авто в Україні без сплати митних платежів.

В подальшому, надією на скасування постанови та величезного штрафу є подання адміністративного позову до суду про оскарження постанови митниці.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст