Головна Блог Новини Що означає рекордне підняття облікової ставки НБУ до 25%

Що означає рекордне підняття облікової ставки НБУ до 25%

08.06.2022
Переглядів : 2360

Правління Національного банку підвищило облікову ставку одразу до 25% річних з 10%.

Востаннє на такий радикальний крок Нацбанк наважувався в 2015 році - облікова ставка була збільшена з 19,5% до 30%.

Тоді це рішення відбувалося на тлі активних бойових дій на Донбасі, критично низьких резервів НБУ, двозначної інфляції та курсу гривні на чорному ринку під 40 грн/$.

Облікова ставка - це ключовий монетарний інструмент НБУ, за допомогою якого регулятор встановлює вартість грошей для учасників грошово-кредитного ринку.

Від розміру облікової ставки залежать ставки за кредитами рефінансування для банків, дохідність депозитних сертифікатів, у які банки вкладають зібрані через депозити гроші, а також ставки за облігаціями внутрішньої державної позики Мінфіну.

Зміна розміру облікової ставки впливає і на відсотки за депозитами та кредитами. Збільшуючи ставку, НБУ робить гроші більш дорогими, відповідно брати кредити стає менш вигідно, а привабливість депозитів навпаки зростає. Це стимулює населення та бізнес менше купувати і більше заощаджувати.

Таким чином, за допомогою зміни розміру облікової ставки, НБУ впливає на споживчий та інвестиційний попит, а відповідно і інфляцію, адже якщо облікова ставка висока, то і відсотки за кредитами і депозитами також зростають, це стимулює людей та бізнес заощаджувати і менше брати кредитів.

Відповідно зниження облікової ставки робить менш привабливими гривневі депозити і дешевшими кредити. Грошей в економіці стає більше, споживання - зростає, інфляція - пришвидшується.

Згадайте новину: Національний банк України підвищив облікову ставку до 25%

Чому НБУ так кардинально підняв ставку?

Радикальним збільшенням облікової ставки НБУ намагається стримати знецінення доходів громадян та їх заощаджень, зменшити тиск на валютний ринок і свої резерви, приборкати інфляцію, а також змусити банки кредитувати державу і, відповідно, знизити обсяг емісії гривні, якою наразі частково закривається дефіцит бюджету.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст