Головна Блог Новини Що обрати кредит чи позику: відмінність двох видів кредитування?

Що обрати кредит чи позику: відмінність двох видів кредитування?

01.11.2022
Переглядів : 1595

Сьогодні звичайному позичальнику доступно два виду споживчого кредитування: кредит та позика. На перший погляд вони між собою начебто не відрізняються. Проте все ж є деякі суттєві відмінності, про які краще знати до того як підписувати договір. Розберемося разом чим відрізняється позика від кредиту, які організації надають цілодобові кредити онлайн. А головне: якому з варіантів надати перевагу в тій чи іншій ситуації.

Для людини, яка знає про кредити та позики лише те, що це ситуація коли одна сторона позичає іншій матеріальні цінності на умовах платності та повернення, – позика та кредит виглядають однаково. Проте якщо подивитись на це з точки зору закону, договірних відносин, то відмінність є. І це настільки важливо, що навіть помилка в терміні може стати причиною визнання договору недійсним. А тому варто знати ці відмінності і розуміти нюанси кожного з видів кредитування будь то позика чи кредит.

Які особливості має позика?

Позика – це передача матеріальних цінностей, або грошей від однієї сторони (позикодавця) іншій (позичальнику). Позичальник отримує право використовувати отримане, але зобов'язання повернути борг в строки та на умовах, які викладені в договорі, або оговорені усно. Форма повернення, комісія за використання майна, строки та інше визначаються до підписання угоди і до моменту передачі активів позичальнику. Проте сам договір починає діяти з моменту передачі майна чи грошей.

В якості активів, які отримує позичальник може бути:

  • грошові кошти в готівковій або безготівковій формі;
  • товари, матеріали та інше;
  • матеріальні цінності, які можна оцінити і встановити на них фіксовану вартість.

За користування позичальник має сплатити певний відсоток або фіксовану суму, проте позика може бути і безкоштовною. Наприклад, деякі МФО України надають клієнтам такий вид позики, коли при виконанні умові своєчасного повернення плата за користування грошима, плата не стягується.

Окрім МФО, в якості позичальника можуть виступати і інші організації, а також фізичні особи.

Особливості споживчого кредиту

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст