Головна Блог Аналітична стаття Статті Що нового в ПК: експерти розповіли, які зміни чекають бізнес цього року

Що нового в ПК: експерти розповіли, які зміни чекають бізнес цього року

18.02.2017
Автор:
Переглядів : 1789

Останні зміни до Податкового кодексу, які, за «доброю» традицією, Верховна Рада внесла під Новий рік, вочевидь додали клопоту бізнесу. Читаючи пояснення авторів законодавчої ініціативи про цілі й очікувані наслідки, хочеться вірити, що клопіт цей стане приємним. Утім, не всі з новел запрацюють на практиці, а частина з них напевно буде використана проти платника податків.

Розмежування повноважень

Ключові норми закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 №1797-VIII стали предметом детального аналізу під час спеціального семінару, організованого АО Spenser & Kauffmann для корпоративних юристів і бухгалтерів.

Однією з головних ідей реформи було розмежування на законодавчому рівні функцій та повноважень Міністерства фінансів та органів контролю. Як відзначила партнер АО Spenser & Kauffmann, керівник практики страхового права і податкових спорів Тетяна Данильцева, метою таких змін було запобігання можливим зловживанням з боку податкових органів.

Тепер нормотворчістю займатиметься тільки міністерство. А Державна фіскальна служба позбавлена можливості встановлювати норми поведінки для платників податків (хоча повністю відкидати можливість її впливу все ж таки не варто). У рамках реалізації податкової реформи Мінфіну належить найближчим часом розробити й затвердити низку важливих актів, серед яких порядок функціонування електронного кабінету та критерії оцінки ступеня ризику для припинення реєстрації податкових накладних, порядок роботи комісії ДФС і багато інших.

Також розмежовані функції контролю й сервісу в системі органів ДФС — між регіональними (міжрегіональними) органами та податковими інспекціями. Останні повинні займатися сервісним обслуговуванням платників податків, реєстрацією та веденням обліку платників податків і платників ЄСВ, формуванням і веденням відповідних реєстрів, а також надавати індивідуальні усні податкові консультації. Перевірки відтепер — виключна компетенція регіональних органів.

Вспомните новость: Новые основания для неплановых проверок с 2016, а также для запросов от налоговиков

Утім, на практиці розмежувати функції між органами ДФС виявилося не так просто. Проблема полягає в неоднозначності статусу податкових інспекцій, на що ще на етапі розроблення законопроекту вказувало головне науково-експертне управління: належать податкові інспекції до органів контролю чи мають окремий статус? Як наслідок, чи мають вони повноваження органу контролю? Поки що єдиного розуміння немає навіть у самих інспекціях.

Реєстрація податкових накладних

Також Т.Данильцева зупинилася на деяких нововведеннях адміністрування податку на додану вартість. На її думку, пальму першості серед усіх новацій варто віддати впровадженню процедури припинення реєстрації податкових накладних. Згідно з новою нормою (п.201.16 ст.201 ПК) реєстрація податкової накладної та розрахунку коригування може бути зупинена в порядку, визначеному Урядом, у разі відповідності такої накладної сукупності критеріїв оцінки ступенів ризику, які будуть розроблені Мінфіном.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст