Головна Блог Новини Що може загрожувати адвокатові, який назве прокурора «шкідливим котом»?

Що може загрожувати адвокатові, який назве прокурора «шкідливим котом»?

26.08.2021
Автор:
Переглядів : 4863

Щоб талант не пропав

Сьогодні адвокати активно використовують соціальні мережі для просування власного бренду та формування іміджу. Послуговуватися цими інструментами їм радять і маркетологи. Однак у неумілих руках цей інструмент перетворюється на зброю, спрямовану на самого себе. Саме це доводять кілька дисциплінарних справ, які розглянули члени Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Передумовами для появи однієї зі скарг стала занадто висока активність адвоката в соцмережах. Скаржник звинувачував юриста в розголошенні адвокатської таємниці та порушенні Правил адвокатської етики.

На особистій сторінці правник оприлюднив оперативні листи департаменту контррозвідки Служби безпеки з одного з кримінальних проваджень. Фотографії цих листів та розголошена інформація були надані скаржником адвокатові у зв’язку з наданням професійної правничої допомоги. У доводах скаржника було викладено зміст допису адвоката із зазначенням, що розголошена інформація становить адвокатську таємницю.

Утім, судячи зі стилю публікації, можна було б скоріше запідозрити адвоката в прихованих талантах до написання текстів епістолярного жанру. Бо ж починався пост зі слів: «Забула правда визволітєльніца всєх уніжєних расказать вам всю страшную правду о капітанє міліції… которій мєжду гєроічєскім проліванієм своєй крови на фронтах україно-російської війни, встиг кілька разів мотнуться в Мінськ для получєнія дєнєг от масковскіх карліков для поддєржки своіх штанов» — із конкретною вказівкою імені та прізвища скаржника.

А закінчувався допис так, що це було розцінено як погроза поширити ще більше інформації, яка становить адвокатську таємницю: «Єто конечно не все подвиги о которих я знаю. О ніх я повєдаю попозже, єслі публіка пожєлаєт. На етот раз я всьо буду ілюстріровать красівимі картінкамі, которих у мєня большоє колічество імєєтся».

Та на цьому адвокат не спинився, і «допомогли» йому інші інструменти для просування в соцмережах. Так, захисник поширив свою публікацію в понад 25 загальнодоступних спільнот у «Фейсбуку» з охопленням понад 1000 учасників кожна, а також розмістив публікацію на інтернет-ресурсах кількох засобів масової інформації.

І така публікація виявилася не єдиною. Про систематичний характер оприлюднення інформації, що містить адвокатську таємницю, свідчать і більш давні публікації з подібними коментарями до них: «Тебе які саме докази цікавлять? Докази чого? Співпраці з ФСБ чи інші?»; «На злочин це не тягне, але докази, звичайно, я оприлюдню через ЗМІ».

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури м. Києва винесла рішення про притягнення правника до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на 6 місяців. Скаржник звернувся до ВКДКА з проханням переглянути вид дисциплінарного стягнення й позбавити адвоката свідоцтва.

Однак після розгляду скарги, на який сам адвокат не з’явився, ВКДКА прийняла рішення про залишення скарги без розгляду. Та чи вистачить адвокатові півроку, аби усвідомити свою поведінку та зменшити надмірну активність у соцмережах, — залишається відкритим питанням.

Образливий опонент

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст