Головна Блог Аналітична стаття Статті Що чекати бізнесу від судової реформи?

Що чекати бізнесу від судової реформи?

07.11.2017
Переглядів : 2247

03.10.2017 р., після прийняття ВРУ законопроекту №6232 було дано старт судовій реформі. Так, згаданий законопроект істотно змінює «правила гри» у суді, оскільки вносить зміни у норми процесуальних кодексів (господарського, цивільного, адміністративного судочинства), які викладені в новій редакції. У зв’язку із чим, актуальними залишаються питання з боку суб’єктів господарювання, - «як такі зміни вплинуть на їх бізнес ?».

А тому, в цій статті буде здійснено спробу, в загальних рисах, проаналізувати вплив законопроекту №6232, зокрема, нових процесуальних норм, що безпосередньо стосуватимуться ведення бізнесу.

Необхідно зазначити, що судова реформа передусім, а процесуальні кодекси зокрема, значною мірою спрямовані на прискорення судових розглядів (тобто на зниження витрат від ведення процесу), а також на надання учасникам більш гнучких інструментів для досягнення компромісу.

Серед головних новацій судової реформи для бізнесу:

Монополія адвокатури

Одна із найбільш обговорюваних новацій серед правників, в тому числі власників бізнесу - це внесення, спершу в Конституцію України, а зараз і в нові процесуальні кодекси, норми з так званої «адвокатської монополії», які встановлюють, що виключно адвокат здійснює представництво інтересів у судах.

Тож у бізнесу залишається два варіанти: або найняти адвокатів для представництва їхніх інтересів у судах, що може вдарити й так по скрутному становищу бізнесу або змиритися з тим, що внутрішніх працівників не буде на робочому місці у зв'язку з проходженням кваліфікаційно-дисциплінарного іспиту і піврічного стажування, хоч і в цьому випадку витрати на навчання і отримання адвокатського свідоцтва корпоративних юристів братиме на себе компанія.

З іншого боку, необхідно визнати, що така монополія адвокатури підвищить якість юридичної допомоги й надасть можливість реально стягнути компенсацію за роботу адвоката, оскільки на сьогодні, якщо справу веде «фахівець у галузі права» без адвокатського посвідчення, то компенсацію витрат на його послуги стягнути практично нереально.

Утім, такий перехід не відбудеться одразу. Передача представництва в судах адвокатурі займе кілька років.

Необхідно також зазначити, що адвокатська монополія не залишить без роботи корпоративних юристів, оскільки законодавець у нових процесуальних кодексах передбачає участь таких юристів у малозначних справах.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст