Головна Блог Аналітична стаття Статті Сегодня факты давления — вопрос судейского сообщества, завтра это может коснуться каждого

Сегодня факты давления — вопрос судейского сообщества, завтра это может коснуться каждого

23.02.2018
Автор:
Переглядів : 1250

В последние годы независимость судей ежедневно испытывается на прочность. Анализируя случаи вмешательства в отправление правосудия, можем прийти к выводу, что количество фактов давления увеличилось. И прослеживается тенденция к расширению арсенала методов вмешательства: вместо привычных срывов заседаний, акций протеста под угрозой уже очутились жизнь и здоровье судей, сотрудников аппарата и рядовых граждан.

Читайте статью: Что такое неправосудное решение, и когда за него можно привлечь к уголовной ответственности

Від психологічного до фізичного

Дані реєстру Вищої ради правосуддя свідчать, що в повідомленнях суддів про факти психологічного та фізичного тиску йдеться майже в 3/4 випадків. Та якщо ретельніше ознайомитись із суттю цих фактів, то їх розмах і протизаконний характер уражають. У 60 випадках повідомлялося про блокування роботи судів.

Взяти суддю в заручники, кинути гранату чи пустити сльозогінний газ у залі засідань, розгромити вщент державне майно, закидати суд коктейлями Молотова — ось що супроводжує сьогодні роботу судді.

Хотілося б звернути увагу на найбільш кричущі факти фізичного та психологічного тиску під час здійснення правосуддя.

Шокуючим випадком, який, на щастя, не призвів до людських жертв, стали події в Ширяївському районному суді Одеської області. Тут група активістів під час штурму адміністративної будівлі закидала суд пляшками із займистою сумішшю. Передувало цьому блокування судді у власному кабінеті та використання сльозогінного газу проти тих, хто перебував у заблокованому приміщенні.

У Господарському суді Одеської області невідомі особи прямо в залі засідань застосували газ невідомого походження. Суддя разом із представниками сторін та працівниками апарату також були заблоковані в залі засідань.

Ще одним прикладом утручання є випадок, який стався в Ізмаїльському міськрайонному суді Одеської області. Двоє чоловіків, незгодних із ухваленим рішення, демонстративно занесли побутовий кисневий балон до приміщення та залишили його на підлозі кабінету судді. За цим фактом були викликані працівники Національної поліції, які евакуювали всіх працівників установи та відвідувачів, на місце прибули аварійні служби (МНС, швидка допомога, газова служба).

Також у Господарському суді Одеської області на суддю вчинили напад дві невстановлені особи, які облили її невідомою речовиною зеленого кольору, заподіявши тим самим опіки шкіри та слизової оболонки очей.

І це тільки деякі випадки, що мали місце у 2017 році. Їх стає дедалі більше.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст