Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Рішення ВССУ від 19.10.2016 року у справі №607/18387/15-ц

Рішення ВССУ від 19.10.2016 року у справі №607/18387/15-ц

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 176

РІШЕННЯ

іменем україни

19 жовтня 2016 року м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних

і кримінальних справ у складі:

головуючого Висоцької В.С.,

суддів: Гримич М.К., Іваненко Ю.Г.,

Умнової О.В., Фаловської І.М.,

розглянувши у судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка продовжує навчання, за касаційною скаргою ОСОБА_3 на рішення апеляційного суду Тернопільської області від 21 квітня 2016 року,

встановила:

У листопаді 2015 року ОСОБА_5 звернулася до суду з указаним позовом, мотивуючи тим, що відповідач ОСОБА_4 є батьком

ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, який навчається в Коледжі економіки, права та інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету на денній формі навчання, на контрактній основі з розміром оплати - 4 800 грн на рік. Зазначала, що відповідач відмовляється від надання матеріальної допомоги на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання, в добровільному порядку, а тому просила суд стягнути з відповідача на її користь аліменти на утримання повнолітнього сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1 500 грн щомісячно.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 22 лютого 2016 року позов задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_4 в користь ОСОБА_5 аліменти на повнолітнього сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, який продовжує навчатися, у розмірі 1 500 грн, щомісячно, починаючи з

30 листопада 2015 року на час навчання і до досягнення ним 23-х років. Стягнуто із ОСОБА_4 в доход держави 551,20 грн судового збору.

Рішення апеляційного суду Тернопільської області від 21 квітня

2016 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким позов залишено без задоволення.

У касаційній скарзі ОСОБА_5 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до п. 6 розд. XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.

У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України від 18 березня 2004 року.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи скарги та перевіривши матеріали справи, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Установлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є батьками

ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст