Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Рішення ВССУ від 13.07.2016 року у справі №1752/2533/15

Рішення ВССУ від 13.07.2016 року у справі №1752/2533/15

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 156

Р І Ш Е Н Н Я

іменем україни

13 липня 2016 рокум. КиївКолегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Ткачука О.С.,

суддів: Висоцької В.С., Кафідової О.В.,

Колодійчука В.М., Фаловської І.М.

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства «Діамантбанк» до ОСОБА_3 про застосування наслідків недійсності правочину за касаційною скаргою ОСОБА_3, поданою представником - ОСОБА_4, на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 27 квітня 2015 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 04 лютого 2016 року,

в с т а н о в и л а:

У лютому 2015 року публічне акціонерне товариство «Діамантбанк» (далі - ПАТ «Діамантбанк») звернулося до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_3 працював на посаді голови Правління ПАТ «Діамантбанк». 12 липня 2013 року між ним та ОСОБА_3 було укладено договір про виплату винагороди. Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 14 липня 2014 року, що набрало законної сили та було виконано у встановленому законом порядку, з товариства на користь ОСОБА_3 стягнуто грошові кошти за цим договором у розмірі 12 003 654 грн. Проте рішенням Печерського районного суду м. Києва від 11 липня 2014 року, що набрало законної сили, вказаний вище договір визнано недійсним.

Враховуючи викладене, позивач просив застосувати наслідки недійсності зазначеного договору та стягнути з відповідача безпідставно отримані грошові кошти у розмірі 12 млн. грн.

Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 27 квітня 2015 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 17 червня 2015 року, позов ПАТ «Діамантбанк» задоволено. Застосовано наслідки недійсності укладеного 12 липня 2013 року між ПАТ «Діамантбанк» та ОСОБА_3 договору про виплату винагороди та стягнуто з ОСОБА_3 на користь ПАТ «Діамантбанк» 12 млн. грн. Розподілено судові витрати.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 18 листопада 2015 року ухвалу апеляційного суду скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою апеляційного суду м. Києва від 04 лютого 2016 року рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 27 квітня 2015 року залишено без змін.

У касаційній скарзі представник ОСОБА_3 - ОСОБА_4 - просить скасувати судові рішення, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, й ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив із того, що договір про виплату винагороди, укладений між сторонами, визнаний в судовому порядку недійсним, тому відповідач має повернути одержані за цим договором кошти.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст