Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Рішення ВССУ від 05.03.2014 року у справі №6-33112св13

Рішення ВССУ від 05.03.2014 року у справі №6-33112св13

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 206

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2014 рокум. КиївКолегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Макарчука М.А.,

суддів: Леванчука А.О., Маляренка А.В.,

Мазур Л.М., Нагорняка В.А.,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Зернопродукт-Липівка» до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Липівка», ОСОБА_3, ОСОБА_4, Приватного підприємства «Фатіма-Агро», Комунального підприємства «Могилів-Подільське міжрайонне БТІ» про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна та скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно, за касаційною скаргою Приватного підприємства «Фатіма-Агро» на рішення Тульчинського районного суду Вінницької області від 29 жовтня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 11 грудня 2013 року,

в с т а н о в и л а:

У вересні 2012 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Зернопродукт-Липівка» (далі - ТОВ «Зернопродукт-Липівка») звернулось до суду із позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Липівка» (далі - СТОВ «Липівка»), ОСОБА_3, ОСОБА_4, Приватного підприємства «Фатіма-Агро» (далі - ПП «Фатіма-Агро»), Комунального підприємства «Могилів-Подільське міжрайонне БТІ» (далі - КП «Могилів-Подільське міжрайонне БТІ») про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна та скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Надалі ТОВ «Зернопродукт-Липівка» було змінено предмет позову та збільшено розмір позовних вимог, відповідно до яких позивач просив: визнати договір купівлі-продажу нерухомого майна - адміністративного будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 1 483,19 кв. м, укладений між СТОВ «Липівка» та ОСОБА_3, посвідчений державним нотаріусом Томашпільської державної нотаріальної контори Іськовою Н.М. за реєстраційним № 2404, недійсним; витребувати з володіння ПП «Фатіма-Агро» на користь ТОВ «Зернопродукт-Липівка» вказане нежитлове приміщення; відновити становище, яке існувало на момент порушення прав ТОВ «Зернопродукт-Липівка», шляхом скасування в Єдиному державному реєстрі прав власності на нерухоме майно запису про державну реєстрацію права власності на вказане нежитлове приміщення за ПП «Фатіма-Агро»; визнати за ТОВ «Зернопродукт-Липівка» право власності на вказану нежитлову будівлю.

Позивач посилався на те, що згідно з протоколом загальних зборів засновників СТОВ «Липівка» від 04 січня 2006 року та додатком до протоколу № 1 СТОВ «Липівка» прийняло рішення за рахунок передачі належного майна взяти участь у створенні ТОВ «Зернопродукт-Липівка» та формуванні його статутного фонду.

У лютому 2006 року державним реєстратором Томашпільської районної державної адміністрації зареєстровано юридичну особу ТОВ «Зернопродукт-Липівка» за адресою: АДРЕСА_1 Учасниками ТОВ «Зернопродукт-Липівка» виступили ТОВ «Зернопродукт» із часткою 70 % статутного фонду та СТОВ «Липівка» із часткою 30 % статутного фонду.

Відповідно до акта прийому-передачі майна до статутного фонду від 10 лютого 2006 року СТОВ «Липівка» в особі ОСОБА_6, що діяв на підставі довіреностей від 06 лютого 2006 року та 09 лютого 2006 року, передало ТОВ «Зернопродукт-Липівка» майно на загальну суму 2 309 901 грн. До складу переданого майна також увійшов адміністративний будинок вартістю 1 500 000 грн. З моменту внесення даної адміністративної будівлі до статутного фонду позивача ТОВ «Зернопродукт-Липівка» володіло та користувалось адміністративною будівлею по АДРЕСА_1

В подальшому під час розгляду в господарському суді Вінницької області справи за позовом ПП «Фатіма-Агро» до ТОВ «Зернопродукт-Липівка» про витребування спірного нерухомого майна позивач дізнався, що СТОВ «Липівка» відповідно до договору купівлі-продажу нерухомості від 30 липня 2010 року відчужило вищевказану нерухомість - адміністративну будівлю громадянці ОСОБА_3, яка в подальшому згідно з договором купівлі-продажу нерухомості від 01 вересня 2010 року продала спірну адміністративна будівлю ОСОБА_4 У свою чергу ОСОБА_4 згідно з договором купівлі-продажу нежитлової будівлі від 01 липня 2011 року продала вищевказане нерухоме майне ПП «Фатіма-Агро».

Позивач зазначав, що СТОВ «Липівка», передавши спірну адміністративну будівлю до статутного фонду ТОВ «Зернопродукт-Липівка», не мала законних підстав відчужувати її третім особам, а тому договір купівлі-продажу нерухомості від 30 липня 2010 року, укладений між СТОВ «Липівка» та ОСОБА_7, є недійсним. Інші правочини укладені в подальшому щодо вищевказаного нерухомого майна, на думку позивача, є нікчемними. У зв'язку із цим вважав, що адміністративна будівля підлягає витребуванню у добросовісного набувача, яким є ПП «Фатіма-Агро», а порушені права позивача - відновленню.

Рішенням Тульчинського районного суду Вінницької області від 29 жовтня 2013 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 11 грудня 2013 року, позов задоволено.

Визнано договір купівлі-продажу нерухомого майна - адміністративного будинку, який знаходиться по АДРЕСА_1 загальною площею 1 483,19 кв. м, укладеного 30 липня 2010 року між СТОВ «Липівка» та ОСОБА_3, посвідчений державним нотаріусом Томашпільської державної нотаріальної контори Іськовою Н.М. за реєстраційним № 2404, недійсним.

Витребувано з володіння ПП «Фатіма-Агро» на користь ТОВ «Зернопродукт-Липівка» нежитлове приміщення - адміністративну будівлю площею 1483,19 кв. м, що знаходиться по АДРЕСА_1

Ухвалено скасувати в Єдиному державному реєстрі прав власності на нерухоме майно запису про державну реєстрацію права власності на нежитлове приміщення - адміністративну будівлю площею 1483,19 кв. м, що знаходиться по АДРЕСА_1 за ПП «Фатіма-Агро».

Визнано за ТОВ «Зернопродукт-Липівка» право власності на нежитлову будівлю площею 1483,19 кв. м, що знаходиться по АДРЕСА_1

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст