Головна Блог Новини Прощення банківських кредитів. Законопроект №7441-1 від 14 червня 2022

Прощення банківських кредитів. Законопроект №7441-1 від 14 червня 2022

01.07.2022
Переглядів : 3303

Зареєстрований Верховною Радою законопроект передбачає наступні «плюшки» для банківських кредитних боржників:

1. ЗАМОРОЖЕННЯ КРЕДИТУ

У період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після дня його припинення або скасування, позичальник може звернутися до банку й оформити призупинення сплати за кредитом, який забезпечений нерухомим майном або автомобілем.

Така схема «заморожування» кредиту є схожою на модель кредитних канікул, коли можна нічого не платити за кредитом під час війни, протягом якої кредит фактично перетворюється на безпроцентний.

2. «ПРОЩЕННЯ» КРЕДИТУ

У даному випадку позичальнику взагалі нічого не доведеться повертати банку.

Згідно з проектом, банк упродовж 10 днів повинен опрацювати подану заявку боржника і простити весь борг. Одночасно із анулюванням кредиту до банку перейде право на отримання компенсації від держави.

При цьому, частина 2 пункту 2 підпункту 14 проекту вказує на обов’язок боржника відновити платежі за кредитом у момент, як тільки той отримає від держави компенсацію за пошкоджене чи знищене майно.

РИЗИКИ:

Для банків не вказано ні способів, ні джерел подальшої компенсації збитків державою. Отже, залишається питання як банки зможуть отримати компенсацію, оскільки усі «заморожені» та «прощені» кредити будуть на плечах кредитора, і ніякої вигоди банки не матимуть. І як наслідок розтягування та ускладнення процесу для постраждалих, не визнання збитків тощо. Не виключно, що такі обставини можуть спровокувати судові суперечки між банками та позичальниками.

Також може бути розглянуто наступний варіант: до 10% втрат компенсувати позичальнику грошима, а 90% суми – спеціальними облігаціями внутрішніх державних позик різної строковості, якими позичальник зможе погасити кредит.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст