Іноді учасник, продавши частку, згодом уважає за потрібне повернути її. Це може статися з різних підстав, зокрема якщо покупець не виконує зобов’язань за договором купівлі-продажу щодо оплати за придбану частку в СК. І тоді ситуацію може ускладнити наявність арешту на таку частку, що внаслідок цього ставить на паузу не лише повернення частки, а й роботу самого підприємства.

Уможливлюється й інша ситуація, наприклад, якщо, майже одночасно з операцією з купівлі-продажу корпоративних прав, сторони укладають корпоративний договір з докладними умовами такої операції. А покупець не виконує такого договору й намагається оскаржити його, на підставі того, що він укладений ще до внесення змін у складі учасників до ЄДР.

Як сторонам убезпечити свої права в цих випадках? Відповідь ми знайшли у судовій практиці ВС.

Продаж частки та корпоративний договір

28.02.2019 між діючим учасником (продавцем) та новим часником (покупцем) укладено договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі. Відповідно до п. 1 договору продавець, який є власником частки у статутному капіталі ТОВ у розмірі 100%, яка сплачена ним у сумі 255 055,71 грн, передає у власність (продає), а покупець приймає у власність (купує) частку в розмірі 90% у сумі 229 550,14 грн і зобов’язується сплатити її вартість на умовах, установлених цим договором.

Умовами договору купівлі-продажу частки передбачено, що після державної реєстрації змін до статуту ТОВ до покупця від продавця переходять корпоративні права останнього, включаючи право на участь в управлінні товариством, отримання прибутку (дивідендів) та інші правомочності, передбачені законодавством України й установчими документами товариства пропорційно до придбаної частки.

Усе виглядає досить стандартно, і проблем виникнути не мало б. Але вони виникли. Адже у день складання акта приймання-передачі частини частки у СК ТОВ між учасниками ТОВ було укладено й корпоративний договір.

Читайте статтю: Продаж корпоративних прав нижче номінальної вартості: податкові наслідки і ризики

Що таке «корпоративний договір»?

Корпоративний договір — це договір, за яким учасники товариства зобов’язуються реалізовувати свої права та повноваження певним чином або утримуватися від їх реалізації.

Зокрема, йдеться про такі положення корпоративного договору, як порядок ухвалення рішень загальними зборами (можливість блокування рішень, участь представників у голосуванні), конфіденційність інформації про товариство, умови/правила прийняття нових учасників, можливість чи заборона реалізації часток протягом певного часу після вступу до товариства, відповідальність учасників (додаткова до статуту та Закону про ТОВ/ТДВ — наприклад, штраф за невнесення частки протягом додаткового строку тощо), вирішення конфліктних ситуацій (у позасудовому порядку).