Головна Блог Аналітична стаття Статті Проблеми інтелектуальної власності у запитаннях та відповідях

Проблеми інтелектуальної власності у запитаннях та відповідях

13.10.2017
Переглядів : 4184

Що таке “інтелектуальна власність” та яке значення вона має в житті людей

Якщо спитати у пересічного громадянина, що таке інтелектуальна власність (ІВ), він скоріш за все пригадає скандальні піратські диски часів Кучми і якісь загальні речі, які ні з чим не асоціюються. Між тим інтелектуальна власність – це все, що створено розумом (інтелектом) людини. Будь-які об’єкти – літературні і музичні твори, винаходи, знаки для товарів і послуг, промислові зразки, комп’ютерні програми, сорти рослин і породи тварин тощо, все це є об’єктами інтелектуальної власності. Чому ми кажемо інтелектуальна «власність»? Річ у тому, що творці об’єктів інтелектуальної власності мають як матеріальні права (вказані об’єкти можна продавати і отримувати матеріальну вигоду), так і нематеріальні (право називатися творцем вказаного об’єкта або об’єктів).

Об’єкти ІВ мають важливе значення як в житті пересічного громадянина, так і для суспільства в цілому. Вони оточують нас скрізь: це і будь-які матеріальні речі (одяг, посуд, побутові прилади, авто), які ми використовуємо в повсякденному житті, і знаки для товарів (торгівельні марки), що привертають нашу увагу у супермаркетах і дозволяють розрізнити однотипні товари різних виробників, згадані комп’ютерні програми, літературні і музичні твори тощо.

Коли більшість людей чує про винаходи, то першою реакцією є впевненість у тому, що “Все вже давно винайдено”.

Дійсно, піонерські винаходи в наш час зустрічаються досить рідко: відкриття будови гену, антитіл, створення комп’ютерів, мобільного зв’язку, тощо. Більша частина, наприклад сучасних винаходів є в певному ступені удосконаленням, часом суттєвим, уже відомих технічних рішень.

В будь-якому випадку, для створення об’єкту ІВ підприємець витрачає час, залучає інтелект фахівців та значні матеріальні ресурси. Відповідно, удосконалення надає нових кращих якостей відомому об'єкту, робить його патентоздатним та має принести власнику ІВ значний прибуток. Отже, власник об’єкта ІВ має захистити свою ділову репутацію та свій об’єкт ІВ від неправомірного використання і неякісної підробки в тому числі. Такі права щодо захисту надає йому національне патентне законодавство.

З іншого боку, творець об’єкту ІВ дуже часто не орієнтується в законодавчих і нормативних актах, які визначають вимоги до складання заявок на об’єкти ІВ і дозволяють ефективно захистити права на згаданий об’єкт. В цьому їм можуть допомогти і допомагають кваліфіковані фахівці у галузі інтелектуальної власності.

Які проблеми щодо питань ІВ існують в Україні?

Інтелектуальна власність давно є суттєвою складовою прогресу цивілізованого людства, а сама система ІВ є двигуном цього процесу, вона стимулює пошук нових неочевидних технічних рішень і нових об’єктів. Виробники об’єктів ІВ разом із фахівцями в сфері інтелектуальної власності представляють стійкий моноліт, в якому виробництво чогось нового обов'язково супроводжується захистом прав на об'єкти ІВ. Таке співробітництво зводить до мінімуму неправомірне використання чужих ідей, технологій або фірмових найменувань, і якщо таке трапляється, то потерпіла сторона отримує гідне відшкодування, а піратство піддається переслідуванню та широкому розголосу.

В Україні проблема порушення прав ІВ існує. Вона полягає не у відсутності в нашій державі системи ІВ як такої (система працює, хоча і потребує певного оновлення і реформування), а у недостатній обізнаності тих, чиї інтереси повинна захищати ця система, та у невикористанні можливостей для захисту, які надає законодавство в даній галузі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст