Головна Сервіси для юристів Постанови КМУ Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна

Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна | від 15-06-2024

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 30 травня 2023 р. № 600
Київ

Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 1194 від 14.11.2023
№ 1357 від 22.12.2023
№ 39 від 16.01.2024
№ 285 від 12.03.2024
№ 681 від 13.06.2024}

Відповідно до статті 8 Закону України “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України” Кабінет Міністрів України постановляє :

1. Затвердити Порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна (далі - Порядок), що додається.

2. Установити, що:

надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку або фінансування придбання об’єкта житлової нерухомості (у тому числі інвестування/фінансування його будівництва), земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт, частки у праві власності на таке майно з використанням житлового сертифіката здійснюється відповідно до Порядку;

{Абзац другий пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 681 від 13.06.2024 }

приєднання отримувача компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна до договору про відступлення державі/територіальній громаді права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна, завданих внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, здійснюється відповідно до Порядку;

подання заяв про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна здійснюється в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), з 15 липня 2023 року.

3. Рекомендувати виконавчим органам сільських, селищних, міських, районних у місті (у разі утворення) рад, військовим адміністраціям населених пунктів або військово-цивільним адміністраціям населених пунктів:

забезпечити можливість розгляду поданих отримувачами компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна заяв починаючи з 15 серпня 2023 року;

вжити заходів до організації управління відходами з урахуванням положень додатка 1 до Порядку та Порядку поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 р. № 1073 (Офіційний вісник України, 2022 р., № 80, ст. 4841).

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 21



ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 30 травня 2023 р. № 600

ПОРЯДОК
надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна

{У тексті Порядку слова “об’єкт нерухомості” в усіх відмінках і формах числа замінено словом “житла” згідно з Постановою КМ № 681 від 13.06.2024 }

Загальні положення

1. Цей Порядок визначає механізм надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна та її використання відповідно до Закону України “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України” (далі - Закон).

2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі, інших законах та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актах.

2 - 1 . Подання особою, яка є власником знищеного об’єкта нерухомого майна, заяви про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна, визначеного згідно з підпунктом “а” пункту 4 частини першої статті 1 Закону, в електронній формі здійснюється з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема мобільного додатка Порталу Дія (Дія), за умови, що право власності такої особи на зазначений знищений об’єкт нерухомого майна зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та підтверджено відповідними відомостями з нього.

У разі коли власником об’єкта нерухомого майна є недієздатна особа, особа, дієздатність якої обмежена, або особа, яка не досягла 18-річного віку, подання заяви про надання компенсації здійснюється одним з її законних представників.

Відкриття поточного рахунка із спеціальним режимом використання та використання коштів з такого рахунка у випадку, передбаченому абзацом другим цього пункту, здійснюється законним представником від імені та в інтересах недієздатної особи, особи, дієздатність якої обмежена, або особи, яка не досягла 18-річного віку.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст