Про затвердження норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу
Відповідно до абзацу другого пункту 214.6 статті 214 Податкового кодексу України, частини першої статті 13 Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального” Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити такі, що додаються:
норми виробничих втрат спирту етилового, у тому числі біоетанолу;
норми виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу.
НОРМИ
виробничих втрат спирту етилового, у тому числі біоетанолу
1. Ці норми встановлюють максимально допустимі втрати спирту етилового, у тому числі біоетанолу, що належать до товарних позицій 2207 та 2208 згідно з УКТЗЕД (далі - спирт етиловий), під час їх виробництва з дозрілої бражки та/або спирту етилового - сирцю.
2. Норми виробничих втрат спирту етилового встановлені для однієї кліматичної зони для всієї території України та двох періодів року, а саме:
осінньо-зимовий період - з 1 жовтня по 31 березня;
весняно-літній період - з 1 квітня по 30 вересня.
3. У цих нормах терміни вживаються у такому значенні:
брагоректифікаційна установка непрямої дії - брагоректифікаційна установка, колони якої пов’язані між собою матеріальними потоками, з підведенням та відведенням тепла від кожної колони окремо;
брагоректифікаційна установка енергозберігаюча - брагоректифікаційна установка, колони якої пов’язані між собою матеріальними та тепловими потоками (тепло водно-спиртової пари принаймні однієї колони використовується для обігрівання однієї чи декількох інших колон, які працюють під вакуумом);
бражна колона - брагоперегонна установка, в якій відбувається виділення спирту етилового і летких супутніх домішок із дозрілої бражки;
виробничі втрати спирту етилового - зменшення кількості (за умови збереження якості в межах встановлених вимог) спирту етилового із причин, пов’язаних з його фізико-хімічними властивостями, втратою внаслідок випаровування в процесі виробництва спирту етилового або з іншої причини, пов’язаної з природним результатом (до виробничих втрат спирту етилового не відносяться втрати спирту етилового, обумовлені порушенням вимог технічних та технологічних документів);
дозріла бражка - зброджене сусло спиртового виробництва;
установка адсорбційного зневоднення - установка для дегідратації спирту етилового шляхом адсорбції води на молекулярних ситах;
установка азеотропного зневоднення - установка для дегідратації спирту етилового із застосуванням азеотропної ректифікації за допомогою водопоглинаючих компонентів;
установка мембранного зневоднення - установка для дегідратації спирту етилового за допомогою напівпроникливих мембран.
Інші терміни вживаються у значенні, наведеному у Податковому кодексі України та Законі України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального”.
4. Норми виробничих втрат спирту етилового під час його виробництва встановлені у відсотках кількості спирту у декалітрах 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °С, який передано з дозрілою бражкою на брагоректифікаційну установку, залежно від кількості колон, які входять до її складу, її середньодобової продуктивності, періодів року, використаної сировини та сорту спирту етилового (додатки 1-4).