Головна Сервіси для юристів Закони Про забезпечення комерційного обліку природного газу Стаття 6. Обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території

Стаття 6. Обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території

Попередня

7/8

Наступна

1. Суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані:

1) забезпечити встановлення лічильників газу:

а) для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується:

комплексно, у тому числі для опалення, - до 1 січня 2012 року;

для підігріву води та приготування їжі - до 1 січня 2016 року;

тільки для приготування їжі - до 1 січня 2023 року.

{Абзац четвертий підпункту "а" пункту 1 частини першої статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2260-VIII від 21.12.2017 , № 1338-IX від 05.03.2021 }

У разі невстановлення населенню у строки, зазначені у цьому підпункті, лічильників газу з вини суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, припинення розподілу природного газу таким споживачам забороняється, а його облік до моменту встановлення лічильників газу здійснюється за нормами споживання, встановленими Кабінетом Міністрів України.

У разі ненадання співвласниками багатоквартирного будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника газу суб’єктам господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, припинення розподілу природного газу таким споживачам забороняється;

{Підпункт "а" пункту 1 частини першої статті 6 доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 2260-VIII від 21.12.2017 }

б) для інших споживачів - до 1 липня 2011 року;

2) припинити розподіл природного газу споживачам, які використовують природний газ без його комерційного обліку, у разі відмови таких споживачів від встановлення лічильників газу, а саме:

а) для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується:

комплексно, у тому числі для опалення, - з 1 січня 2012 року;

для підігріву води та приготування їжі - з 1 січня 2016 року;

тільки для приготування їжі - з 1 січня 2023 року;

{Абзац четвертий підпункту "а" пункту 2 частини першої статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2260-VIII від 21.12.2017 , № 1338-IX від 05.03.2021 }

б) для інших споживачів - з 1 липня 2011 року;

3) щокварталу подавати до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звіт про виконання обов’язків, передбачених пунктами 1 і 2 цієї частини, та оприлюднювати його на своєму веб-сайті.

{Частину першу статті 6 доповнено пунктом 3 згідно із Законами № 1338-IX від 05.03.2021 }

2. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, застосовує до суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, такі санкції:

{Абзац перший частини другої статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1338-IX від 05.03.2021 }

у разі невстановлення вузлів обліку природного газу та/або неприпинення розподілу природного газу споживачам, які використовують природний газ без його комерційного обліку, - застереження;

у разі невжиття суб'єктом господарювання, до якого застосовано застереження, відповідних заходів - штраф у розмірі до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

3. Контроль за забезпеченням встановлення лічильників газу здійснює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

{Частину третю статті 6 доповнено новим абзацом першим згідно із Законами № 1338-IX від 05.03.2021 }

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щокварталу оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті відомості про виконання суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, обов’язків, передбачених пунктами 1 і 2 частини першої цієї статті.

{Частину третю статті 6 доповнено новим абзацом першим згідно із Законами № 1338-IX від 05.03.2021 }

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, за наявності в діяльності суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, порушень, передбачених цим Законом, видає у межах своїх повноважень на підставі акта перевірки, оформленого в установленому порядку, постанови про накладення штрафів за встановленою формою.

{Абзац третій частини третьої статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1338-IX від 05.03.2021 }

Оскарження постанов про накладення штрафів провадиться у судовому порядку.

Попередня

7/8

Наступна

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст